Wykwintny grill: szaszłyk z krewetek i ananasa

4 Komentarze
20 Zdjęć
Sobota, 12-05-2012

Grill nie musi kojarzyć się z przaśnością i prostym, swojskim jedzeniem. Grill może być wykwintny! Miłośnikom takiego grillowania podpowiadamy, co zamiast (lub obok) kiełbasek i karkówki położyć na ruszcie.


Składniki:
- 400 g krewetek królewskich
- 1 świeży ananas
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 limetki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- patyki do szaszłyków



Aby sporządzić marynatę wyciśnij czosnek lub zetrzyj go na tarce, wymieszaj go z sokiem z limetki, oliwą, dodaj sól i pieprz wedle uznania. Krewetki (rozmrożone) opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie zanurz w marynacie i pozostaw na ok 30 minut. Ananasa obierz ze skórki. Tu można się wspomóc specjalną obieraczką lub nożem co ananasów (Cena: 30 – 60 zł). Pokrój go w plastry o grubości ok 1 cm, a każdy plaster przetnij na 4 części i usuń twardy środek, następnie pokrój je na mniejsze części.

Na patyki nadziewaj na przemian kawałki ananasa i krewetki. Grilluj je przez około 10 minut, obracaj od czasu do czasu. Takie szaszłyki można przygotować również w domowym zaciszu na stołowym grillu elektrycznym (np. Philips HD6320, cena: 279 zł).

AG

  • Sob., 12-05-2012 Gość
    DZIEKI ,WYKORZYSTAM JAK PRZESTANIE PADAC
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-05-2012 Gość
    Kocham krewetki, ale nie wpadłam na to żeby robić z nich szaszłyki! Super!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 15-05-2012 esq
    mdle
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-07-2012 dajmond
    Eee tam wykwintny...W lidlu teraz wuchta rzeczy na grilla i wszystkie zarabiste,tylko ze pewnie duzo tansze niz to tu ...
    Odpowiedz Zgłoś