Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia

5 Komentarzy
12 Zdjęć
Czwartek, 05-09-2013

Choć restauracja nie obchodziła jeszcze nawet swoich pierwszych urodzin, często nazywana jest już "kultową".

Jaki jest jej przepis na sukces? Warszawa Wschodnia to autorska restauracja Mateusza Gesslera, a szefem kuchni jest Robert Kondziela. Obaj mają długi staż gastronomiczny, teraz tworzą serwowane tutaj dania. Inspirują się przede wszystkim kuchnią polską (także staropolską) i francuską. Możemy mieć pewność, że wszystko, co zamówimy  - nie tylko główne dania, ale też wszystkie dodatki - zostało przygotowane w restauracji.

Pracuje tutaj ponad dwudziestu kucharzy, i choć liczba wydaje się duża, to jednak nie w Warszawie Wschodniej! To naprawdę imponująca restauracja, składająca się z dwóch części i w dodatku czynna przez całą dobę przez siedem dni w tygodniu (wciąż jako jedyna w Warszawie). Można wybrać miejsca przy barze z dużą wyspą kuchenną po środku, zwłaszcza gdy mamy ochotę  z bliska obserwować pracę kucharzy. Z drugiej strony jest znacznie większa sala restauracyjna (ok. 100 miejsc).

Kuchnia tu także jest otwarta, ale sala jest tak duża, że nie z każdego stolika widać, co się w niej dzieje. Obie sale mają podobny wystrój, który mocno nawiązuje do charakteru miejsca. Warszawa Wschodnia mieści się w postindustrialnym budynku starej hali fabrycznej (na terenie Soho Factory). Stąd surowa cegła, jasne, proste, drewniane meble. Warto też zwrócić uwagę na lampy. Nie są stylizowane na fabryczne, tylko odrestaurowane i pamiętają czasy, gdy była tu fabryka.

W sali restauracyjnej w każdy weekend można posłuchać muzyki na żywo. Dlatego w rogu sali nie dziwi fortepian, ale ten jest szczególny. Whaletone to najbardziej gadżeciarski instrument sceniczny, w Warszawie można zobaczyć go tylko tutaj. Tak długo, jak tylko pozwoli na to pogoda w Warszawie Wschodniej będzie też ogródek.

Menu bazuje na doskonałej jakości produktach sezonowych i często się zmienia. Są jednak stałe pozycje, zawsze zjemy tutaj np. śledzia w oleju, tatara czy kaczkę marynowaną w pomarańczach. Menu jest tak komponowane, by znalazły się w nim dania z każdego rodzaju mięsa, ryba i coś dla wegetarian.

W karcie pojawiają się też owoce morza, np. ostatnio mule i langustynki, czy doskonała grillowana ośmiornica. W weekendy, gdy w kuchni jest pani Ula (kucharze w Warszawie Wschodniej to nie sami mężczyźni!) warto spróbować jej specjalności czyli dań mącznych. Przygotowuje świetne pierogi, leniwe i naleśniki.

Wybór deserów nie jest duży, ale za to ich smak...doceniliśmy już w naszym przewodniku tort bezowy (pisaliśmy o nim tutaj), ale warto skusić się także na tort chałwowy czy czekoladowy. A jeśli nie tort, to często bywa panna cotta z malinami.

Autorskie dania z karty nie są najtańsze, ale za to lunch serwowany tutaj codziennie od 12, kosztuje 20 zł. W zestawie jest zupa, główne danie (także w wersji wegetariańskiej), deser i woda. Jednak nie ważne, czy wybierzemy się tutaj na szybki lunch czy super kolację, atmosfera jest zawsze taka sama. Kelnerzy są pomocni i życzliwie się uśmiechają. Często też można usłyszeć "Smacznego" od właściciela.

DG

Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia

Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia

  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Tu warto bywać: Warszawa Wschodnia
  • Pn., 02-09-2013 Gość
    To samo nazwisko, inny czlowiek.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-09-2013 Gość
    Artykuł sponsorowany...? Negatywne komentarze są sukcesywnie usuwame. Ale już chyba każdy w Warszawie wie, że Gesslerowie to złodzieje. Polecam dzisieszy artykuł na portalu natemat.pl.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-09-2013 Gość
    O Przekąskach Zakąskach: Ten perfidny oszust stoi za tym projektem, jednak prawnie nie można go uszczypnąć. Formalnie to tam tylko doradza, a pieniądze to albo pod stołem dostaje, albo od syna Adama juniora, który mu pomaga w tych jego przekrętach.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-09-2013 mak
    kuchnia 5/10, ale miejsce faktycznie przyjemne, szczególnie latem. Bylam sprawdzilam i najbardziej podobało mi wnętrze, a chyba nie o to chodzi w restauracji. Wracać nie planuje.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 07-09-2013 Gość

    Są usuwane, bo nie można nikogo obrażać. Jak każdy wie, Gesslerów w Warszawie jest wielu.
    Odpowiedz Zgłoś