Sokotra to archipelag wysp u wybrzeży Jemenu na Oceanie Indyjskim. Pod taką nazwą kryje się także otwarta niedawno w stolicy pierwsza restauracja (zobacz gdzie warto bywać w Warszawie) specjalizująca się w kuchni z tamtego regionu. Oprócz potraw rodem z Jemenu w karcie znaleźć też można dania hinduskie, jednak to te pierwsze są gwiazdami.
Sokotra ma dużo plusów, ale dwa najważniejsze należą się za oryginalny wystrój (w tym kącik dla dzieci) i esencjonalną kuchnię, którą można odkryć i polubić już podczas pierwszej wizyty. W tygodniu warto wybrać się tutaj na lunch albo kolację a w weekendy skusić się na śniadanie w egzotycznym stylu.
Do wyboru są m.in. pikle (np. z limonki lu rzepy), zupy (np. z soczewicy), przystawki (hummus, sambusa czyli smażone pierożki z wołowiną, grillowany ser halloumi), mięsne i warzywne sizzlery oraz oczywiście dania główne (ryba z pieca, baranina czy duszone warzywa).
Zdjęcia: Sokotra
EM