Trendy kulinarne 2012 roku cz.1

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 24-09-2012

W gastronomii tak jak w modzie, co sezon zmieniają się trendy. To co było popularne rok temu, nie jest już na topie. Idzie nowe. Zarówno jeśli chodzi o sam sposób gotowania, wykorzystywane składniki, źródła ich pochodzenia oraz same rytuały ich spożywania i regionalne kuchnie czy restauracje, gdzie warto zjeść.

Oto najsilniejsze trendy kulinarne tego roku.

Bekon

Można go teraz dodawać praktycznie do wszystkiego. Najmodniejsze połączenie to bekon jako składnik ciast, ciastek, muffinek. Jeśli kiedyś lody z bekonem albo bita śmietana wydawały wam się kombinacją raczej odrażającą, macie okazję, żeby sprawdzić czy jest tak w rzeczywistości.

Zero zmian w menu

Prośba o dodanie jakiego składnika do potrawy albo wyeliminowanie dodatku to dziś faux pas. Restauracje w Los Angeles zapoczątkowały trend, zgodnie z którym menu nie podlega żadnym modyfikacjom. Taki zapis znajduje się jako adnotacja na kracie.

Skandynawskie restauracje

Tam warto bywać. Kucharze ze Szwecji, Danii i Norwegii uznawani są za mistrzów. Restauracja Noma od paru lat okupuje czołówkę rankingu najlepszych na świecie. Gonią ją także szwedzka Frantzen/Lindeberg oraz Geranium z Danii.

Kuchnia peruwiańska

Teraz jest jej czas. Specjały i receptury rodem z Peru zaznaczają coraz mocniej swoją obecność w branży gastronomicznej i są coraz częściej dostępne.

Domowe przetwory

Zgodnie z filozofią 'do it yourself' do łask wracają weki, zwłaszcza pikle z ogórków. Są łatwe do przyrządzenia a potrafią zmienić smak najprostszej kanapki.

EM

  • Niedz., 23-09-2012 nona
    Co do bekonu to niesamowite jak poszerzono iego zastosowanie i,, zamysł trafiony. .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-09-2012 ikna
    Peruwianska kuchnia nie znana mi ,ale pikle mam opanowane od jakiegos czasu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-09-2012 Basel Girl
    Do Nomy na przód i z rok trzeba się zapisać, ale warto czekać.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-10-2012 kiszeniak
    Ogórki ważna rzecz.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 03-12-2012 kora
    Dobrze wygląda.
    Odpowiedz Zgłoś