Trend kulinarny: zdrowy tryb życia i wiosenne warzywa

5 Komentarzy
21 Zdjęć
Poniedziałek, 16-04-2012

Temperatury powoli rosną, śniegu prawie już nie ma a rośliny się zielenią. Wiosna sprawia, że czujemy się pełni energii i dostarcza nam nowych sił do działania. Po zimie obfitej w węglowodany i kalorie potrzebne do tego, żeby się rozgrzać czas na detoks, który oczyści organizm. Zadanie jest nieskomplikowane, bo w sklepach aż mieni się od świeżych warzyw, które kuszą kolorami. Te dostępne przez cały rok, jak buraki czy marchew, zyskają nowy smak, będą słodsze i bardziej miękkie. Pojawią się też wkrótce produkty sezonowe, np. karczochy, szparagi.

Większość warzyw przygotowuje się w prosty i szybki sposób, niewymagający wielkiego zaangażowania. Czasem wystarczy skropić je oliwą z oliwek, doprawić pieprzem oraz solą, aby wydobyć ich naturalny aromat.

Zdrowy tryb życia nie przestaje być modny, ale co sezon do warzywnego 'must have', a raczej 'must eat', dochodzą inne pozycje, które zyskują na popularności. W tym roku, na stole będzie na pewno rządzić sałata we wszelkich odmianach: im bardziej różnorodne, tym lepiej! Do tego klasyczny sos winegret i gotowe. Na naszej liście zakupowej powinna znaleźć się bogata w beta-karoten i witaminę A marchewka. Połączona w formie surówki ze startymi burakami albo upieczona z azjatyckimi przyprawami będzie idealna jako przekąska między posiłkami. Z piedestału nie schodzą również szparagi, szczypiorek, szpinak oraz zielony groszek. Wśród tegorocznych trendów kulinarnych pojawiła się za to rzodkiewka. Najlepiej smakuje pop prostu z masłem i solą. Możną ją także zamarynować octem balsamicznym i podać jako dodatek do białego mięsa.

EM

  • Pn., 16-04-2012 tuniek
    wszystko prawda ,a jeszcze podpowiem rzodkiewke mozna jesc gotowana, z buleczka tarta na masle
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-04-2012 juta
    jestem od rzodkiewki uzalezniona od dawna
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 20-04-2012 boniem
    nowalijek, do których artykuł zachęca, staram się unikać ze względu na ilość różnego rodzaju chemii w nich, natomiast pozwalam sobie na detoks organizmu w postaci sea detox Irvinga, czyli połączenia zielonej herbaty, alg morskich i mniszka lekarskiego - świetna sprawa, zwłaszcza wiosną.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-04-2012 pikard
    A ja ostatnio stałam się fanką snacków Frutteto- znalazłam je na orlenie i sie od razu zakochałam. Swieże jabłuszko bez konieczności mycia, przjemowania się ogryzkami! wow!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 24-04-2012 hina
    ale jesc sie chce tylko po tym zielonym
    Odpowiedz Zgłoś