Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie

1 Komentarz
8 Zdjęć
Wtorek, 27-08-2013

Izakaja (ang. izakaya) to japoński odpowiednik europejskiego baru lub angielskiego pubu. Znacznie mniej formalna niż restauracja, izakaja to bardzo popularny w japońskich miastach lokal, do którego przychodzi się głównie na drinka ze znajomymi i kolegami z pracy, często prosto z biura. Podaje się w nich także jedzenie, ale zwykle w formie przekąsek i w niedużych porcjach.

Najczęściej serwowane alkohole to: sake, piwo, shochu (japoński trunek destylowany z jęczmienia, ryżu lub słodkich ziemniaków), koktajle, wino oraz whisky. Popularne przekąski to: edamame, sashimi, ostrygi, grillowane kurczęta (yakitori) oraz "hirata": gotowane na parze bułki z rozmaitym nadzieniem.

Londyn to pierwsza stolica europejska, która może się pochwalić izakają. Lokal pod nazwą "Flesh & Buns" otwarto 8 sierpnia 2013 w Covent Garden.

Japońskie restauracje w Europie należą do najdroższych, zatem znacznie przystępniejsze cenowo izakaje niewątpliwie cieszyć się będą powodzeniem.

AK

Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie

Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie

  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Trend kulinarny: japońskie izakaje w Europie
  • Śr., 28-08-2013 Gość
    Z tego co wiem to w Warszawie już coś takiego jest. Nazywa się Izumi Izakaya
    Odpowiedz Zgłoś