Sztuka degustacji oliwy z oliwek

6 Komentarzy
8 Zdjęć
Piątek, 22-06-2012

Degustacja oliwy z oliwek jest uważana za podobną sztukę co degustacja wina. Trzeba znać sposoby jej próbowania, wiedzieć na co zwrócić uwagę i jak poznać tę najlepszą. W końcu to jeden z najzdrowszych produktów, który powinniśmy włączyć do swojego codziennego menu.

Dobra oliwa z oliwek powinna mieć następujące cechy:
1.Kiedy ją wąchasz pachnie świeżymi armatami dopiero co zebranych owoców i liści.
2.Pikanteria, zbliżona do smaku pieprzu, powinna być wyczuwana podczas degustacji w tylnej części gardła.
3.Posmak goryczy ma delikatnie piec nas w język.

Jak degustować oliwę?
Oliwę  należy wlać do kieliszka od wina lub małej filiżanki. Następnie lekko podgrzać naczynie w dłoniach i powąchać. W kieliszku trzeba zanurzyć kawałek zwykłego chleba i spróbować wyczuć pikanterię. Podobnie jak przy degustacji wina, w oliwie także mogą być wyczuwalne inne smaki, np. awokado, migdały, karczochy, szparagi, pomidory, zielone jabłko. Innym sposobem na sprawdzenie jakości oliwy jest test na ugotowanym lub pieczonym ziemniaku. Ta dobra gatunkowo będzie miała aromat świeżych liści oliwnych i trawy.

Świetne, godne polecania oliwy to m.in.

The Gift of Oil, Puglian
, cena: około 40 zł za 500 ml
Tenuta Fanti Oliwa z oliwek Extra vergine, cena: 49 zł za 500 ml
Fattoria Montecchio, cena: około 100 zł za 500 ml
Corte dei Signori,cena: około 50 zł za 500 ml
Masia el Altet, cena: około 80 zł za 500 ml

EM

  • Pt., 22-06-2012 nona
    Często mam ten problem czy zrobilam dpbry zakup.w sklepie raczej nie mam mozliwosci degustacji. ale dobrze wiedzieć. pozdro.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 22-06-2012 Gość
    Świetna porada! Dzieki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 22-06-2012 Gość
    Zgubiliście "o".
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 22-06-2012 Gość
    Na pewno wyprobuję
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-06-2012 Gość
    DObrze wiedziec
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 25-06-2012 Misiek
    jak pachną armaty
    ze zacytuje
    pachnie świeżymi armatami
    Odpowiedz Zgłoś