Świąteczne desery: keks

7 Komentarzy
7 Zdjęć
Niedziela, 23-12-2012

Kojarzy się nam głównie z Anglią i przerwą na popołudniową herbatkę, ale podobno znany był już w starożytności. Rzymianie dodawali do ciasta jęczmiennego rodzynki i orzeszki pionowe a czasem owoce granatu. W średniowieczu natomiast zaczęto piec ciasto z miodem, przyprawami korzennymi i owocami.

Współczesny keks to ciasto biszkoptowe najczęściej z kandyzowanymi owocami czy bakaliami. Piecze się go przede wszystkim na święta w podłużnej, prostokątnej formie. Najlepiej przygotować go ok. 3-4 dni przed podaniem, owinąć w kawałek materiału albo ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy pokroimy go na kawałki, możemy dodatkowo posmarować masłem albo marmoladą.

EM

  • Niedz., 23-12-2012 smakosz
    rzeczywiscie keks jest pysznym ciastem .mokry napakowany bakaliami- mistrzostwo swiata.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-12-2012 dianaro
    Upiekłam keks we środę (na święta). W piątek nie było po nim śladu :) Od 15 lat robię z tego samego przepisu i zawsze wychodzi tak samo smaczny.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-12-2012 yuka
    Upiekłam juz makowce i pierniki , ale skuszę sie jeszcze na keks . mam bakalie. , Zdrówka na Swieta.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-12-2012 Gość
    a ja nie lubię ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 23-12-2012 bei
    dianaro (Niedz., 23-12-2012) napisał:

    Upiekłam keks we środę (na święta). W piątek nie było po nim śladu :) Od 15 lat robię z tego samego przepisu i zawsze wychodzi tak samo smaczny.


    To ja uśmiecham się o przepis:)-napiszesz na luxlux?- lubię piec z tych sprawdzonych-poleconych:)
    Na Świeta ciasta już są, ale na Nowy Rok chętnie bym domownikow uraczyła tym Twoim:)
    Pozdrawiam
    bea
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 26-12-2012 Gość
    bei (Niedz., 23-12-2012) napisał:

    dianaro (Niedz., 23-12-2012) napisał:

    Upiekłam keks we środę (na święta). W piątek nie było po nim śladu :) Od 15 lat robię z tego samego przepisu i zawsze wychodzi tak samo smaczny.



    To ja uśmiecham się o przepis:)-napiszesz na luxlux?- lubię piec z tych sprawdzonych-poleconych:)

    Na Świeta ciasta już są, ale na Nowy Rok chętnie bym domownikow uraczyła tym Twoim:)

    Pozdrawiam

    bea


    me tooo :))
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 01-01-2013 Gość
    Ale Macie państwo same kudłate myśli, no no I to tuż przed świętami.
    Odpowiedz Zgłoś