Coroczne wyróżnienia przyznawane przez przewodnik Michelin są najbardziej prestiżową nobilitacją jaką może otrzymać restauracja.
W 2013 tylko 15 europejskich lokali gastronomicznych otrzymało najwyższą ocenę czyli 3 gwiazdki. Niestety żaden z nich nie znajduje się w Polsce. Nie mamy się jednak czego wstydzić, ponieważ inspektorzy Michelin doceniają rodzime restauracje przyznając im swoje rekomendacje (komplety sztućców).
W tym roku pierwsza Gwiazdka Michelin w historii polskiej gastronomii trafiła do Atelier Amaro. Miejsce, w którym szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro doceniono za umiejętności kulinarne restauratora, styl gotowania i wykorzystanie lokalnych produktów.
W samej Warszawie działa 21 restauracji rekomendowanych przez przewodnik Michelin. Oto najlepsze z nich.
Atelier Amaro
Zanim restauracji przyznano prestiżową gwiazdkę, doceniono ją trzema kompletami sztućców oraz Wchodzącą Gwiazdką (jako pierwszy i jedyny lokal w kraju).
W Atelier Amaro serwują dania kuchni molekularnej. Nie są to zwykłe potrawy, ale kompozycje zupełnie nowatorskie kompozycje smaków. Klienci wybierają potrawy z trzech, różnych cenowo menu degustacyjnych, które zmieniają się w zależności od pory roku. Najdroższy zestaw kosztuje 280 zł za osobę.
Amber Room
Inicjatorem powstania restauracji był Jan Wejhert. Amber Room jako jeden z trzech stołecznych lokali serwuje dania kuchni molekularnej. Menu opiera się jednak głównie na polskich, tradycyjnych potrawach przygotowywanych zgodnie z najnowszymi trendami w gastronomii. Eksperci Michelin przyznali restauracji 4 komplety sztućców.
Pod Gigantami
To drugi lokal w Warszawie, który podobnie jak Amber Room także otrzymał 4 komplety sztućców Michelin. Jeśli nie dla samego jedzenia, na pewno warto się tu wybrać ze względu na lokalizację. Restauracja mieści się bowiem w pięknej, zabytkowej kamienicy w Alejach Ujazdowskich. Jest to jeden z najlepiej zachowanych tego typu budynków w mieście. Charakterystyczna kamienica należała do malarza Antoniego Strzeleckiego a jej projekt, reprezentujący styl wczesnego modernizmu, przygotował Władysław Marconi. Wejścia strzegą rzeźby tytułowych gigantów.
AleGloria
Jedna z kilku stołecznych restauracji, których właścicielką jest Magda Gessler. AleGloria znajduje się w podziemiach Domu Dochodowego przy Placu Trzech Krzyży. Wizytówką miejsca jest wystrój wnętrz inspirowany rodzimymi tradycjami i polska kuchnia w wydaniu fusion. Za najdroższe danie główne: wołowinę Kobe z gorącego kamienia trzeba zapłacić 220 zł.
Zdjęcia: Atelier Amaro, Amber Room, Pod Gigantami, AleGloria
Czytaj też: Kosmetyczka idealna, czyli oczyszczanie skóry w gabinecie
EM