Przewodnik konesera: tapas

7 Komentarzy
23 Zdjęcia
Poniedziałek, 20-08-2012

Tapas to wizytówka Hiszpanii i narodowa tradycja, która sięga XIII wieku. Pochodzący z Kastylii król Alfons X chorował i nie mógł jeść dużych posiłków. Żywił się więc małymi porcjami oraz winem traktując je jako przekąski między głównymi daniami. Kiedy monarcha wyzdrowiał zarządził aby w kastylijskich tawernach podawano właśnie wino razem z czymś małym do jedzenia. W barach zaczęto więc serwować trunek a na wierzchu kieliszka lub szklanki kładziono przegryzkę, np. chleb z serem. Zakrywając naczynie chroniono wino przed zanieczyszczeniami i owadami. Jedzenie zaczęto nazywać tapas, a tapa po hiszpańsku oznacza właśnie pokrywkę lub wieczko.

Tapas można jeść przez cały dzień, najlepiej jednak zrobić to przed obiadem albo późnym wieczorem. W różnych regionach Hiszpanii podaje się inne przekąski. Mogą to być małe kromki chleba z dodatkiem past, serów, ryb (pintxos). Serwuje się je przygotowane jak szaszłyki czy koreczki. Katalończycy najczęściej jedzą patatas bravas - ziemniaki smażone na głębokim oleju podawane z ostrym sosem, calamares fritos - smażone kalmary i pan con tomate - kromka chleba z pomidorami.

Esgarrat z kolei jest typowe dla Walencji. Składa się z grillowanych pasków papryki oraz solonego dorsza. W Andaluzji spróbować warto pescaito frito (smażona ryba) a także Jamón Iberico (szynka). Madryt słynie z callos a la madrilenacallos (potrawa z flaków i kiełbasy). Popularne są również tortilla espanola (omlet z ziemniakami), różnego rodzaju krokiety, oliwki czy krewetki. Nie można oczywiście zapomnieć o wybornym hiszpańskim winie, bez którego tapas nie smakują już tak dobrze.

Tapas bary w Polsce:
Carmona, Warszawa, http://www.carmona.pl/
Ole, Warszawa, http://www.ole-restaurant.pl
Tapas de Rucola, Sopot, http://tapassopot.pl
Tapas, Poznań, http://www.tapas.pl
Casa del Toro, Szczecin

EM

  • Pn., 20-08-2012 Gość
    uwielbiam tapas :)
    np w hiszpanii w miejskich pubach daja male porcje tapas jako dodatek do piwa (nie placi sie za nie dodatkowo) - bardzo mily zwyczaj
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 20-08-2012 lilka
    mnaim!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 20-08-2012 Gość
    Mieszkam w Hiszpanii od kilku lat i tak niekompetentnego artykulu dawno nie czytalam!
    Pan con tomate to tak naprawde pa amb tomaquet i nie jest to chleb z pomidorami, tylko grillowana kromka chleba, ktora sie smaruje przekrojonym na pol pomidorem oraz glowka czosnku :).
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 20-08-2012 marzena
    dzieki za wzmiankę o przekąsce jak zwał tak zwał..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 21-08-2012 Gość
    fotki do zjedzenia bez posypki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 31-08-2012 mimi
    MOżna jeszcze?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 03-09-2012 Gość
    Kojarzy mi się z wakacjami , ktore za mną . . ZAl Zal
    Odpowiedz Zgłoś