Przewodnik konesera: strusina

6 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 28-11-2012

Mięso strusia to popularna pozycja menu w RPA, gdzie sałatkę z grillowaną strusiną można zjeść za ok. 10 dolarów a  filet ze strusia za 12. W USA coraz częściej można spotkać burgery ze strusia, zastępującego tłustą wołowinę. W wykwintnych europejskich restauracjach natomiast serwuje się pasztety czy carpaccio. W Europie najwięcej strusiny jedzą Niemcy. W Polsce za kilogram strusiny trzeba zapłacić od okolo. 60-70 zł i to głównie cena jest na razie barierą zaporową.

Mięso strusia jest bardzo zdrowe, niskokaloryczne, zawiera mało cholesterolu i tłuszczu, za to dużo białka oraz żelaza. Jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Smakuje podobnie jak kurczak, ale ma swój charakterystyczny słodkawy aromat.

Poleca się je osobom cierpiącym m.in. na anemię, alergie czy choroby związane z krążeniem, kobietom w ciąży i niemowlakom, seniorom. Z jednego zwierzęcia ważącego ok. 100 kg, uzyskuje się tylko 20-30 kg mięsa.

 

EM

  • Śr., 28-11-2012 Gość
    nie rozumiem ludzi ktorzy jedza dziczyzne, sarnine czy nawet gesi. Ja moge przelknac tylko swinke, krowke i kurczaczka
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-11-2012 Gość
    Gość (Śr., 28-11-2012) napisał:

    nie rozumiem ludzi ktorzy jedza dziczyzne, sarnine czy nawet gesi. Ja moge przelknac tylko swinke, krowke i kurczaczka


    a czym to się różnim jedno się rusza i drugie się rusza, jak żyje
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-11-2012 Gość
    Gość (Śr., 28-11-2012) napisał:

    nie rozumiem ludzi ktorzy jedza dziczyzne, sarnine czy nawet gesi. Ja moge przelknac tylko swinke, krowke i kurczaczka



    a czym sie rozni hodowlany kurczak od hodowlanej gesi?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-11-2012 Gość
    Mieso ze strusia jest bardzo chude wiec za tem bardzo suche. Samo mieso smakuje jak wiory dlatego trzeba dodawac tluszcz no z wieprzowiny badz baczek podczas smazenia.
    No ale nic co zdrowe nie jest smaczne.....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 29-11-2012 Gość
    Gość (Śr., 28-11-2012) napisał:

    nie rozumiem ludzi ktorzy jedza dziczyzne, sarnine czy nawet gesi. Ja moge przelknac tylko swinke, krowke i kurczaczka



    a ja za to świnki nie przełknę bo jest niezdrowa.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 29-11-2012 Gość
    jadlam i jest przepyszne!
    Odpowiedz Zgłoś