Mięso strusia to popularna pozycja menu w RPA, gdzie sałatkę z grillowaną strusiną można zjeść za ok. 10 dolarów a filet ze strusia za 12. W USA coraz częściej można spotkać burgery ze strusia, zastępującego tłustą wołowinę. W wykwintnych europejskich restauracjach natomiast serwuje się pasztety czy carpaccio. W Europie najwięcej strusiny jedzą Niemcy. W Polsce za kilogram strusiny trzeba zapłacić od okolo. 60-70 zł i to głównie cena jest na razie barierą zaporową.
Mięso strusia jest bardzo zdrowe, niskokaloryczne, zawiera mało cholesterolu i tłuszczu, za to dużo białka oraz żelaza. Jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Smakuje podobnie jak kurczak, ale ma swój charakterystyczny słodkawy aromat.
Poleca się je osobom cierpiącym m.in. na anemię, alergie czy choroby związane z krążeniem, kobietom w ciąży i niemowlakom, seniorom. Z jednego zwierzęcia ważącego ok. 100 kg, uzyskuje się tylko 20-30 kg mięsa.
EM