Przewodnik konesera: ser Brunost

6 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 30-01-2013

Głośno zrobiło się o nim po ogromnym pożarze w tunelu Brattli na północy Norwegii. Choć straty były ogromne, bo spłonęło aż 27 ton tego smakołyku, ser zyskał na promocji. Wielu po raz pierwszy usłyszało o norweskim serze Brunost. Jest to nie tylko produkt łatwopalny (co zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu i cukru), ale i doskonały przysmak, jakim Norwegowie zajadają się niemal co ranka.

Brunost to brązowy, karmelizowany ser kozi wytwarzany z serwatki. Jest słodki, odrobinę gorzkawy, jadany głównie z pieczywem pełnoziarnistym i popijany kawą. Dodawany jest także do sosów i wafli, świetnie komponuje się z potrawami pikantnymi. Choć Norwegowie go uwielbiają i jadają od 150 lat, Brunost poza granicami Norwegii jest mało znany. Jedynie w Szwecji podawany jest podobny do niego ser mesost, który także jest serem serwatkowym o karmelowym posmaku, ma jednak znacznie niższą zawartość tłuszczu.

W Norwegii produkowanych jest kilkanaście odmian sera Brunost. Prawdziwy ser Brunost, w 100 proc. kozi, to około 10 proc. rocznej produkcji. Najpopularniejszą odmianą jest Gudbrandsdalsost, wytwarzany z dodatkiem mleka krowiego. Norwegowie do krojenia sera mają także specjalną łopatkę, przydatną w przygotowywaniu kromek z serem sprzedawanym w kostkach.

Ser Brunost dostępny jest praktycznie tylko w Norwegii. Jego polskim odpowiednikiem, o zbliżonym smaku, jest kozia chałwa

MM

Przewodnik konesera: ser Brunost

Najlepsze sery. Norweski ser Brunost

  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Przewodnik konesera: ser Brunost
  • Śr., 30-01-2013 rrr
    Wygląda jak kostka drożdży
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 30-01-2013 Agnieszka
    Norwegowie nie jedza raczej z chlebem a z 'goframi'...plackami o slodkim smaku i maslem. jest b. duzo rodzajow a to tylko dlatego ile jest % karmelu zawartego w nim. POdaja go rowniez w masie polplynnej.- jak maslo. Je sie tu rowniez ciasteczka zbozowe na to serek brazowy i marmolada.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 30-01-2013 jag
    jest cholernie specyficzny - nie wiedziałam, czy go lubić czy nienawidzić jak spróbowałam go po raz pierwszy... Mały kęs jest smaczny, ale więcej raczej nie :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 30-01-2013 Gość
    Smaczny, ale nie da się go jeść codzienne.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 31-01-2013 evie.
    fuuuuj, jest okropny ! jednak kotu całkiem smakował ;p
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 31-01-2013 Gość
    Zchlebem też jedzą, i smarują na dokładkę ser dżemem. Chleb/ser/dżem malinowy:)
    Agnieszka (Śr., 30-01-2013) napisał:

    Norwegowie nie jedza raczej z chlebem a z 'goframi'...plackami o slodkim smaku i maslem. jest b. duzo rodzajow a to tylko dlatego ile jest % karmelu zawartego w nim. POdaja go rowniez w masie polplynnej.- jak maslo. Je sie tu rowniez ciasteczka zbozowe na to serek brazowy i marmolada.

    Odpowiedz Zgłoś