Włoski ser o charakterystycznym delikatnym smaku i owalnym kształcie, na dobre zagościł na polskich stołach. Idealnie łączy się ze świeżymi pomidorami i bazylią(sałatka caprese), doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów, a jako składnik pizzy jest wręcz niezastąpiona. Słowo 'mozzare' oznacza ręczne cięcie sera.
W przeciwieństwie do zwykłej mozzarelli, mozzarella di bufala powstaje z mleka bawolego, a nie krowiego.
Sekretem jej wyjątkowości jest produkcja, która od lat odbywa się w podobny, tradycyjny sposób. Oryginalną Mozzarellę di Bufala Campana (od regionu Włoch, gdzie powstaje) wytwarza się z mleka czarnych bawolic. To dzięki niemu jest bardzo delikatna i kremowa. Mleko bawolic zawiera więcej tłuszczu oraz białka niż krowie, co skutkuje lepszą jakością sera. Twaróg, który powstaje miesza się z serwatką, do momentu wytworzenia elastycznej masy odpowiedniej do formowania charakterystycznych kulek.
Mimo że Mozzarella di Buffala to produkt typowo włoski (czytaj też: Przewodnik warszawski: włoskie restauracje), ser ten produkuje się także w innych państwach. Smakosz jednak wyczuje różnice. Najlepiej zjeść ją kiedy jest jeszcze świeża. Rozpada się wtedy na puszyste kawałki o porcelanowej barwie.
[youtube]
EM