Przewodnik konesera: mozzarella di bufala

5 Komentarzy
11 Zdjęć
Środa, 04-09-2013

Włoski ser o charakterystycznym delikatnym smaku i owalnym kształcie, na dobre zagościł na polskich stołach. Idealnie łączy się ze świeżymi pomidorami i bazylią(sałatka caprese), doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów, a jako składnik pizzy jest wręcz niezastąpiona. Słowo 'mozzare' oznacza ręczne cięcie sera.

W przeciwieństwie do zwykłej mozzarelli, mozzarella di bufala powstaje z mleka bawolego, a nie krowiego.

Sekretem jej wyjątkowości jest produkcja, która od lat odbywa się w podobny, tradycyjny sposób.  Oryginalną Mozzarellę di Bufala Campana (od regionu Włoch, gdzie powstaje) wytwarza się z mleka czarnych bawolic. To dzięki niemu jest bardzo delikatna i kremowa. Mleko bawolic zawiera więcej tłuszczu oraz białka niż krowie, co skutkuje lepszą jakością sera. Twaróg, który powstaje miesza się z serwatką, do momentu wytworzenia elastycznej masy odpowiedniej do formowania charakterystycznych kulek.

Mimo że Mozzarella di Buffala to produkt typowo włoski (czytaj też: Przewodnik warszawski: włoskie restauracje), ser ten produkuje się także w innych państwach. Smakosz jednak wyczuje różnice. Najlepiej zjeść ją kiedy jest jeszcze świeża. Rozpada się wtedy na puszyste kawałki o porcelanowej barwie.

[youtube]

[/youtube]

EM

Przewodnik konesera: mozzarella di bufala

Mozzarella di Bufala wyrabiana jest z mleka czarnych bawolic

  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Przewodnik konesera: mozzarella di bufala
  • Śr., 04-09-2013 Semifredo
    " Mozarella " z mleka krowiego to fior di late.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-09-2013 Gość
    Semifredo (Śr., 04-09-2013) napisał:

    " Mozarella " z mleka krowiego to fior di late.


    * mozzarella
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-09-2013 yuka
    ser jak ser ,ale smaczek ma .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 05-09-2013 gość
    biedne zwierzęta, widać, że są smutne i się męczą :c
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 21-09-2013 ciekawy
    Gdzie kupić w Polsce ???
    Odpowiedz Zgłoś