Przewodnik konesera: miód

3 Komentarze
12 Zdjęć
Niedziela, 04-11-2012

Stosowany w kuchni, dermatologii i leczeniu przeróżnych chorób. Miód nazywany często płynnym złotem, trafia na polskie stoły od setek lat. Wciąż jednak zapomina się o jego możliwościach – pomaga i przy przeziębieniach, i przy zmęczeniu, także psychicznym. Kiedy już nadchodzi chwila przeproszenia się z miodem, sięga się często po produkt miodopodobny. Dlaczego warto zwracać uwagę na to, czy jest naturalny i przy jakich schorzeniach miód przychodzi ludziom na ratunek?

W kuchni, apteczce i SPA

Miód wytwarzany jest głównie przez pszczoły z nektaru roślin, składa się z cukrów prostych, glukozy, fruktozy, zawiera także kwasy organiczne i niewielką ilość witamin. Jadają go m.in. sportowcy i alpiniści, ponieważ miód jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim odżywczy. Działa bakteriobójczo i uodparniająco, pozytywnie wpływa tak na kondycję, jak i na serce.

Węglowodany zawarte w miodzie są łatwo przyswajalne, dobrze się trawią, można go spokojnie spożywać w zapobieganiu i leczeniu jesiennego przeziębienia, w tym chorób układu oddechowego. Zalecane są dwie łyżki miodu dziennie, wiele osób dosładza nim herbatę, choć przy wysokiej temperaturze traci on swoje właściwości.

Miód znajduje zastosowanie głównie w kuchni. Dodawany może być do ciast, sosów, koktajli i zup. W ostatnich miesiącach luksusowe hotele w Stanach Zjednoczonych stworzyły własne pasieki, by gościom podawać wysokiej jakości miód, a pszczoły ocalić przed wyginięciem (pisaliśmy o tym TU).

Jasne, ciemne, spadziowe

Spośród miodów jasnych najpopularniejsze są akacjowe, rzepakowe i lipowe, a ciemnych – wielokwiatowe, gryczane i wrzosowe. Istnieją także miody spadziowe z drzew liściastych lub iglastych. Różne rodzaje miodu to nie tylko odmienne smaki, ale i właściwości. Przy zaburzeniach układu oddechowego najlepiej sprawdzają się spadziowe.

W trosce o serce warto wybrać miód rzepakowy bądź gryczany, na przeziębienie – lipowy. Miód akacjowy polecany jest osobom borykającym się ze zgagą, a wrzosowy – z zapaleniem jelit. Smakołyk ten nie jest oczywiście jedynym pszczelim produktem wykorzystywanym w apiterapii. Najpopularniejszym środkiem w medycynie jest propolis, stosowany m.in. w leczeniu ran lub zapalenia jamy ustnej.

Owoc pracowitości

Statystycznie jedna pszczoła produkuje w swoim życiu zaledwie jedną łyżeczkę miodu. Tym bardziej warto docenić jej wysiłek i nabyć smakołyk w 100 proc. naturalny. Po zapachu i kolorze domowymi sposobami niełatwo ocenić, czy jest prawdziwy. Warto jednak wiedzieć, że po około trzech lub czterech miesiącach powinien ulec krystalizacji.

Aby jednak nie czekać tyle czasu i nie przekonywać się na własnej skórze, że rozkoszowaliśmy się produktem miodopodobnym, najlepiej kupować miód od sprawdzonych dostawców. Najłatwiej spotkać ich na jarmarkach ekologicznych i kiermaszach podczas festiwali z miodem w roli głównej. W Polsce cyklicznie odbywają się m.in. Dolnośląskie Święto Miodu i Wina w Przemkowie, Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku czy Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu. Wiele do zaoferowania mają oczywiście pasieki i sklepy z żywnością organiczną.

Ceny miodów (słoik 380g):

Miód akacjowy w cenie ok. 24 zł, dostępny np. TU
Miód lipowy w cenie ok. 30 zł, dostępny np. TU
Miód rzepakowy w cenie ok. 17 zł/350g, dostępny np. TU
Miód gryczany w cenie ok. 32 zł, dostępny np. TU

MM

  • Niedz., 04-11-2012 Oska
    odstawiłam cukier i delektuję się miodem prawdopodobnie dobrze na tym wyjdę.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 05-11-2012 barca
    Najpyszniejsze i najzdrowsze są greckie miody tymiankowe i australijskie z manuki... Ceny wprawdzie wyższe i dostępność gorsza (http://www.miodymanuka.pl/ , najlpeszy tymiankowy na Krecie w gospodarstwach, choć pewnie ktoś je do Polski sprowadza?) ale jakoś idzie w parze.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 05-11-2012 miodzio
    barca (Pn., 05-11-2012) napisał:

    Najpyszniejsze i najzdrowsze są greckie miody tymiankowe i australijskie z manuki... Ceny wprawdzie wyższe i dostępność gorsza (http://www.miodymanuka.pl/ , najlpeszy tymiankowy na Krecie w gospodarstwach, choć pewnie ktoś je do Polski sprowadza?) ale jakoś idzie w parze.

    jak juz chcesz za reklamowac swoja stronke to nie lepiej byloby czegos dowiedziec sie o danych produktach?? miod Manuka pochodzi z NOWEJ ZELANDII a nie z Australii! Faktycznie ma on rewelacyjne wlasciwosci, tylko trzeba wiedziec ktory kupic bo roznia sie od siebie,ale polecam
    Odpowiedz Zgłoś