Przewodnik konesera: mięso guźca

2 Komentarze
8 Zdjęć
Środa, 26-12-2012

Guziec występuje w Afryce. Ma charakterystyczne, często długie kły i grzywę z włosów na grzbiecie. Żywi się głównie roślinami. Z natury jest dosyć płochliwy.

Mięso przypomina wieprzowinę, ale ma znacznie maniej tłuszczu i dlatego smakuje cudzoziemcom. Dobrze komponuje się ze winem palmowym.

Lokalni kucharze najpierw gotują mięso guźca a potem przez 2-3 dni wędzą je.  Innym sposobem jego wykorzystania jest grillowanie albo dodanie porcji do zupy. Z guźca produkuje się także kiełbasę podobną do salami i mięso na kebaby.

W restauracji Savoy Cabbage w Cape Town specjalnością szefa kuchni jest mięso guźca z dodatkiem kopru, marmolady z cebuli i kwaśnego syropem oraz puree z ziemniaków i rzepy. Porcja kosztuje ok. 20 dolarów.

EM