Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche

9 Komentarzy
16 Zdjęć
Czwartek, 07-03-2013

Coś, co może wydawać się obrzydliwe( Nowa moda: brudne jedzenie), w niektórych miejscach jest prawdziwym przysmakiem. Międzynarodowa kuchnia zawiera wiele niespodziane, czy to w postaci jadalnych owadów i skorupiaków, czy to w formie śmiertelnie niebezpiecznych dań . Niewątpliwe należy do nich grzyb rosnących na kolach kukurydzy – huitlacoche.

Grzyb staje na drodze do udanych zbiorów kukurydzy. Ale żeby nie było tak pesymistycznie – sam jest przysmakiem, nazywanym w handlu meksykańską truflą. Biologicznie – jest naroślą powstającą w wyniku choroby. Jako pasożyt nie wygląda smacznie, a raczej odpychająco. Nie przeszkodziło mu to jednak zadomowić się w kuchni.

Huitlacoche (w dosłownym tłumaczeniu odchody kruka) dzięki dużej zawartości węglowodanów oraz waniliny ma słodkawy smak. Smakosze doceniają także jego wartości odżywcze, dostarczane m.in. przez wapń, fosfor oraz witaminę C. Choć grzyb wygląda nieciekawie, dąży się do wzrostu jego zbiorów, a tym samym – popularyzacji produktu w handlu.

W kuchni grzyby dusi się m.in. z cebulą i papryczkami. Dodaje się je do zup i sosów, a także do takich dań meksykańskich, jak tamal gotowany na parze czy quesadilla z roztopionym serem. Na terenie USA trufla meksykańska sprzedawana jest w puszkach. W sprzedaży huitlacoche jest wyżej ceniona od kukurydzy.

MM

Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche

Meksykańska trufla huitlacoche

  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Przewodnik konesera: meksykańska trufla huitlacoche
  • Pt., 08-03-2013 ***
    Kupa kocia też pewnie jest smaczna z chilli :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 08-03-2013 Gość
    ja widzialam takie narosle na kolbach kukurydzy w Polsce, u babci na wsi.... jak ktos chce to zalatwie troszke na sprzedaz:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 08-03-2013 Gość
    nie wygląda to gorzej niż suszone śliwki w zalewie - kwestia odpowiedniego podejścia :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 11-03-2013 xyz
    wpieprzanie pleśni !!!! amsakra
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 11-03-2013 Gość
    jadlam to w meksykanskiej restauracji w amsterdamie,tam akurat bylo to zawiniete w malutkiej tortilli z serem.pychota!:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-03-2013 Gość
    A ja będąc latem na grzybach zawsze (jeżeli znajdę)zabieram do domu kilka młodych purchawek.Smażone na masełku i podane na grzance ze szczypiorkiem nie dorównują pieczarkom.wolałabym zjeść tę głownię kukurydzy niż np.gulasz z serduszek drobiowych.Ale to kwestia podejscia,jak ktoś wyżej wspomniał:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-03-2013 Gość
    xyz (Pn., 11-03-2013) napisał:

    wpieprzanie pleśni !!!! amsakra


    to nie pleśń ,pleśń masz np.na niebieskich serach typu lazur
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 15-03-2013 Gość
    Chodzi o grzyb, ale żeby przyciągnąć ludzi w linkach piszą, że to gówno. Odchody kruka, to chyba oni jedzą.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 28-03-2013 Gość
    Odpowiedz Zgłoś