Przewodnik konesera: bułki Hirata

0 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 07-08-2013

W Polsce zajadamy się amerykańskimi burgerami. Pytanie brzmi - jak długo? W Wielkiej Brytanii doczekały się one poważnego konkurenta. Najnowszym trendem są chińskie hamburgery.

W błędzie są ci, którzy kuchnię chińską utożsamiają z zupkami i ryżem. Specjalnością i podstawą kuchni pekińskiej są pszenne bułeczki gotowane na parze. Wyglądem przypominają znane nam pyzy. Rywalizować mają one jednak nie z pierogami czy innymi kluskami, a z mięsnymi kanapkami.

Za oceanem bułeczki Hirata przyjęły się dzięki sieci lokali Momofuku. Jej założyciel - David Chang, koreańsko-amerykański szef kuchni - prowadzi liczne knajpy, wydaje książki kucharskie i zbiera nagrody. Nic dziwnego, że jego tropem podąża się na wyspach brytyjskich. W Londynie od 8 sierpnia chińskie bułeczki Hirata dostępne będą w restauracji Flesh & Buns.

Bułki Hirata służą do przygotowania znanej w tajwańskiej kuchni kanapki Gua Bao. Danie, określane mianem chińskiego hamburgera, znane jest także w Japonii. W różnych regionach podawane są z innym nadzieniem, a konkretniej - z różnymi rodzajami mięsa. W Nowym Jorku spróbować można bułek z mięsem wieprzowym (np. boczkiem) lub drobiowym.

Modę na bułeczki Hirata chce do Londynu wprowadzić Ross Shonhan, były szef kuchni restauracji Zuma oraz Nobu. Jak zapowiada, chińskie hamburgery podawać będzie z mięsem wieprzowym z dodatkiem marynowanych jabłek i kiszonych ogórków.

Przepis na chińskie bułeczki na parze znajdziecie np. TU.

MM

Przewodnik konesera: bułki Hirata

Przewodnik konesera. Bułeczki Hirata

  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata
  • Przewodnik konesera: bułki Hirata