Pomysł na wakacje: Logrono, kulinarna stolica Hiszpanii

4 Komentarze
17 Zdjęć
Sobota, 30-06-2012

Hiszpańskie stowarzyszenia zrzeszające hotelarzy, dziennikarzy i pisarzy wybrały miasto z najlepszą kuchnią, winem oraz atrakcjami kulturalnymik. To stolica regionu La Rioja znanego na całym świecie z wysokiej klasy wybornych win. W Logrono działa ponad 50 restauracji serwujących tapas a właśnie jedzenie to jeden z głównych powodów żeby tu przybyć. Co sprawia, że cały region uważany jest za wyjątkowy? Przede wszystkim winnice, warzywa oraz dobre gleby, dzięki którym uprawy należą do jednych z bardziej urodziwych. La Rioja miała wpływ na gastronomię i sposób gotowania od Bilbao do Walencji. Sam teren nie należy do największych, jednak kulinarnie zdominował Hiszpanię. Popularny tu zielony sos i "salsa fritada" weszły do menu na całym półwyspie. Są oczywiście i te potrawy, które zjeść można tylko tutaj, na przykład przepiórki podawane z fasolę fava (pochas codornices con), jagnięcinę pieczoną z sercami karczocha, chili, ziemniakami i papryką czy sorbety z czerwonego wina.

EM

  • Niedz., 01-07-2012 Filip
    Zaczynam za 2dni wakacje i tyle fajnych rzeczy do zobaczenia, ale bedzie Smakowicie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-07-2012 Mona
    Jestem głodna na Hiszpanie!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 16-07-2012 Gość
    ugotuję coś w domku w lesie.np. jagnięcinę.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-07-2012 ania
    To kolorowe zdjęciez uprawmi wygląda jak danie na połmisku. Co tak rośnie?
    Odpowiedz Zgłoś