Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję

2 Komentarze
4 Zdjęcia
Piątek, 13-09-2013

Wydawało się, że o pozytywnych właściwościach diety śródziemnomorskiej wiemy już wszystko, a tu pojawiły się nowe rewelacje na temat dobroczynnych skutków jej stosowania.

Według hiszpańskich naukowców osoby, które regularnie piją od dwóch od siedmiu kieliszków wina tygodniowo rzadziej zapadają na depresję. Badania, potwierdzające tą tezę przeprowadzono w ciągu siedmiu lat na grupie 5 500 kobiet jak i mężczyzn, którzy stosowali dietę śródziemnomorską i należeli do „mało lub średnio pijących”.

Odkrycie opublikowane w BMC Medicine uwzględniało także takie czynniki jak palenie tytoniu, diety a nawet stan cywilny. Co ciekawe wino okazało się najpopularniejszym trunkiem wśród grupy wiekowej 55-80, w której zachorowalność na depresję jest stosunkowo wysoka. Oczywiście jeżeli nie jesteśmy fanami alkoholu, to nie powinniśmy go spożywać z myślą o zapobieganiu depresji. Według naukowców najlepszym trunkiem dla naszego organizmu jest właśnie wino, którego należy spożywać kieliszek dziennie.

Co ciekawe wśród krajów basenu Morza Śródziemnego to właśnie w Hiszpanii jedno na troje dzieci w wieku między 13 a 14 rokiem życia ma obecnie zdiagnozowaną otyłość. Najwyraźniej fast-foody wygrały z tradycyjną hiszpańską kuchnią, oby jednak nie na długo. 

MB

Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję

Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję

  • Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję
  • Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję
  • Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję
  • Picie wina zmniejsza ryzyko zachorowań na depresję
  • Sob., 14-09-2013 Gość
    Sprawdzam na sobie te teorie z reguly po lampce mam lepszy humor.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 15-09-2013 Gość
    Bo życie na trzeźwo jest nie do zniesienia...
    Odpowiedz Zgłoś