Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej

6 Komentarzy
12 Zdjęć
Środa, 26-06-2013

Bezglutenowcy zakochani w amerykańskich pączkach mają powód do radości. Sieć Dunkin Donuts zapowiedziała wprowadzenie do sprzedaży bezglutenowych donatów i muffinek. Mimo że dostępne będą one jedynie na terenie Stanów Zjednoczonych, ruch sieci pokazuje, że dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej urozmaicona, a osoby ją stosujące - coraz częściej zauważane.

Dunkin Donuts będzie pierwszą siecią fast-food oferującą bezglutenowe wypieki. Wraz z wprowadzeniem do oferty bezglutenowych pączków i babeczek dołoży się do rosnącej sprzedaży żywności bezglutenowej. W ubiegłym roku w USA, gdzie na celiakię choruje 1 na 133 Amerykanów, przychody z tego tytułu wyniosły 19,7 mld dolarów.

Dietę bezglutenową, poza osobami cierpiącymi na celiakię lub tylko nadwrażliwość na gluten, wypromowali celebryci - m.in. Miley Cyrus i Gwyneth Paltrow. Ta jednak jest stosowana nie tylko w Hollywood, gdzie jest traktowana jako jeden z żywieniowych trendów, ale także w Polsce. Nad Wisłą na celiakię choruje bowiem 1 proc. społeczeństwa. Szacuje się, że nadwrażliwych na gluten jest 6 proc. Polaków.

Bezglutenowe menu w kolejnych restauracjach i słodkości od Dunkin Donuts dowodzą, że przebywanie na diecie bezglutenowej nie wymaga już rezygnacji z tak wielu rzeczy, jak konieczne byłoby to kilka lat temu. Produkty bezglutenowe, od pieczywa do przekąsek, pojawiają się w stacjonarnych i internetowych sklepach spożywczych.

Według informacji Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, na półkach z bezglutenową żywnością pojawiły się ostatnio przetwory owocowe, bakalie w czekoladzie, wędliny i cukierki. Bezglutenowcom oferuje się już nawet burgery czy pizzę, niestety - najczęściej jednak w dużych miastach.

Dekadę temu głośno mówiło się o unikaniu produktów podnoszących poziom cholesterolu. Dzisiaj kampania przenosi się na gluten i daje pierwsze efekty - zarówno za oceanem, jak i w Polsce.

MM

Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej

Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej

  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Pączki, burgery, cukierki. Bezglutenowcom coraz łatwiej
  • Czw., 27-06-2013 Asiaaaa
    Niezłe lobby ma ta dieta bezglutenowa!
    Takie halo, ale tak naprawdę to tylko 0,6-1 % populacji ma alergię na gluten. Jest to kompletnie nieproporcjonalne do problemu związanego z nietolerancją laktozy, której w niektórych społeczeństwach nie toleruje aż 70%! a w sklepach dopiero ostatnio pojawiają się (bardzo powoli!) produkty bezmleczne/ bez laktozy. (Tu znowu lobby mleczarskich rządzi, "pij mleko, będziesz wielki" i te sprawy)
    :(
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-06-2013 Gość
    Uważam, że dobrze, iż problem celiakii jest promowany, gdyż dieta jest dość specyficzna i wymagająca!!!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 28-06-2013 Gość
    @Asiaaaa a)nietolerancja to nie alergia- dwie różne sprawy... b) dodaj do tego zdiagnozowanego 1% (chorych jest zapewne dużo więcej bo wiedza naszych lekarzy na temat nietolerancji glutenu jest...znikoma, badania to też ruletka) tych którym gluten szkodzi czy to z -właśnie-alergia na gluten, pszenice, tych z nadwrażliwością na gluten, nietolerancją glutenu bez celiakii, z DH, tych z "chorobą" ZJD, lub chociażby tych którzy stosują dietę bezglutenową bo przynosi ona poprawę np przy autyzmie czy chorobach skórnych. Do tego laktozę łatwiej wykluczyć, nie powoduje ona też takich skutków jak nietolerancja glutenu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 02-08-2013 Nika
    I bardzo dobrze! Szkoda tylko, że nie idzie za tym kampania uświadamiająca dlaczego gluten jest taki szkodliwy. A szkodliwy jest dla KAŻDEGO, czy jest zdrowy, czy nie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 03-08-2013 Gość
    ja mam skazę białkową, oprócz mleka nie mogę jeść jajek, jogurtów, jeśli mięso to królicze i ewentualnie raz w tygodniu kurczak, a później przez tydzień leczę wysypkę. To jest dopiero koszmar..
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 04-08-2013 Gość
    Dzisiaj rano skończyła mi się kasa na koncie, wszedłem w te darmowe doładowania co tak reklamują, od początku myślałem że to ściema a jednak NIE !! :)
    Dostałem DRUGIE DARMOWE DOŁADOWANIE !.STRONA ---> http://yuarel.com/darmowe2dolad…
    Odpowiedz Zgłoś