Najlepsza bagietka w Paryżu

0 Komentarzy
2 Zdjęcia
Środa, 11-05-2011

Najlepsza bagietka w Paryżu

Oto informacja dla miłośników francuskich bagietek. Paryż przyznał nagrodę dla najlepszej piekarni w stolicy Francji. Po smakowaniu, wąchaniu, łamaniu i skrupulatnym przeanalizowaniu nieskończenie długiego rzędu bagietek eksperci wybrali najlepszą piekarnię spośród 174 uczestniczących w konkursie.

Grand Prize oraz 4 000 euro trafiło w tym roku do Pascala Barillon, właściciela Au levain d’antan w dzielnicy Montmartre.

To wyjątkowy konkurs, który na moment czyni z piekarzy prawdziwych celebrytów, a przed piekarnią zwycięzcy tłoczą się tłumy.

Lista najlepszych piekarni w Paryżu w 2011 roku:
Pascal Barillon (Au Levain d’Antan), 6 rue des Abbesses, 75018
Gaétan Romp, 14 rue de la Michodière, 75002
Pascal Jamin (Les Saveurs du 20ème), 120 rue de Bagnolet, 75020
Gontran Cherrier (Gontran Cherrier), 22 rue Caulaincourt, 75018
M. Risser (Le Fournil du Village), 12 place J.B. Clément, 75018
Gilles Levaslot (Les Gourmandises d’Eiffel), 187 rue de Grenelle, 75007
Jean-Noël Julien (Julien), 75 rue Saint-Honoré, 75001
Philippe Marache, 92 av de la République Paris, 75011
Philippe Bogner, 204 rue des Pyrénées, 75020
Le Grenier à Pain Saint-Amand, 33 bis rue Saint-Amand, 75015

Najlepsza bagietka w Paryżu

AWP