Najlepsza bagietka w Paryżu

18 Komentarzy
2 Zdjęcia
Piątek, 13-05-2011

Najlepsza bagietka w Paryżu

Oto informacja dla miłośników francuskich bagietek. Paryż przyznał nagrodę dla najlepszej piekarni w stolicy Francji.

Po smakowaniu, wąchaniu, łamaniu i skrupulatnym przeanalizowaniu nieskończenie długiego rzędu bagietek eksperci wybrali najlepszą piekarnię spośród 174 uczestniczących w konkursie.

Nagroda główna oraz 4 000 euro trafiło w tym roku do Pascala Barillon, właściciela Au levain d’antan w dzielnicy Montmartre. To wyjątkowy konkurs, który na moment czyni z piekarzy prawdziwych celebrytów, a przed piekarnią zwycięzcy tłoczą się tłumy.

Lista najlepszych piekarni w Paryżu w 2011 roku:
Pascal Barillon (Au Levain d’Antan), 6 rue des Abbesses, 75018
Gaétan Romp, 14 rue de la Michodi?re, 75002
Pascal Jamin (Les Saveurs du 20?me), 120 rue de Bagnolet, 75020
Gontran Cherrier (Gontran Cherrier), 22 rue Caulaincourt, 75018
M. Risser (Le Fournil du Village), 12 place J.B. Clément, 75018
Gilles Levaslot (Les Gourmandises d’Eiffel), 187 rue de Grenelle, 75007
Jean-Noël Julien (Julien), 75 rue Saint-Honoré, 75001
Philippe Marache, 92 av de la République Paris, 75011
Philippe Bogner, 204 rue des Pyrénées, 75020
Le Grenier Pain Saint-Amand, 33 bis rue Saint-Amand, 75015

Najlepsza bagietka w Paryżu

AWP

  • Pt., 13-05-2011 gość
    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    zgłodniałam. A bagietki francuskie są pyszne!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    Bagietka jest podstawowym pieczywem we Francji, tak jak w Polsce chleb. Wiec konkurs na najsmaczniejsza bagietke nie jest niczym dziwnym. To nie konkurs na najsmaczniejsze pieczywo. Ja ich nie lubie ale jestem na nie skazana. Trafic na smaczna, czyli nie gumowata, dobrze wypieczona, wyrosnieta, to naprawde sztuka. Jesli juz musze kupic, to potrafie isc do boulangerie oddalonej o 10 min, byle kupic DOBRA.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    paryskie bagietki bardziej wyglądają niż smakują :) 2 lata tam spędziłam więc wiem co mówie :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???


    to chyba nigdy nie jadłeś prawdziwej francuskiej bagietki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???


    Jak się kupuje najtańszą za 0.30e w supermarkecie :D to się potem krytykuje ;p kup sobie bagietkę we francuskiej piekarni i się wtedy wypowiedź
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 gość
    Jesli nigdy tam nie byles - nic nie wiesz!-nie wypowiadaj sie !- to takie delikatne "glabie jeden"
    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???

    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 13-05-2011 mite
    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    nie rozumiem, jak można uważać francuską bagietkę za smaczne pieczywo...???



    Może trzeba spróbować tej nagrodzonej bo
    reszta naprawdę jest paskudna.

    Tylko nieliczne są zjadliwe, niestety wieczorem twarde jak kamień, a zapakowane w worek żeby nie wyschły zamieniają się w gumę do żucia.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 14-05-2011 gość
    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:



    Bagietka jest podstawowym pieczywem we Francji, tak jak w Polsce chleb. Wiec konkurs na najsmaczniejsza bagietke nie jest niczym dziwnym. To nie konkurs na najsmaczniejsze pieczywo. Ja ich nie lubie ale jestem na nie skazana. Trafic na smaczna, czyli nie gumowata, dobrze wypieczona, wyrosnieta, to naprawde sztuka. Jesli juz musze kupic, to potrafie isc do boulangerie oddalonej o 10 min, byle kupic DOBRA.



    w trudny jezyka polski to sie nazywac PIEKARNIA
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 14-05-2011 gość
    Po co te złośliwości ?! Miło czytać, że ktoś żyje w pięknej Francji, i dzieli się drobnostką z życia, jeżeli ktoś sobie nie życzy to jego sprawa, niech nie czyta :).
    gość (Sobota, 14-05-2011) napisał:



    gość (Piątek, 13-05-2011) napisał:




    Bagietka jest podstawowym pieczywem we Francji, tak jak w Polsce chleb. Wiec konkurs na najsmaczniejsza bagietke nie jest niczym dziwnym. To nie konkurs na najsmaczniejsze pieczywo. Ja ich nie lubie ale jestem na nie skazana. Trafic na smaczna, czyli nie gumowata, dobrze wypieczona, wyrosnieta, to naprawde sztuka. Jesli juz musze kupic, to potrafie isc do boulangerie oddalonej o 10 min, byle kupic DOBRA.




    w trudny jezyka polski to sie nazywac PIEKARNIA

    Odpowiedz Zgłoś
1 2