Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1

17 Komentarzy
19 Zdjęć
Sobota, 12-01-2013

Jeść czy nie jeść – takie pytanie zadają sobie zwolennicy bretarianizmu. Przekonani, że mogą funkcjonować, żywiąc się jedynie słoneczną energią, stanowią grupę słynącą z najbardziej niekonwencjonalnego stylu życia, jeśli chodzi o jedzenie. Odżywianie to jednak temat rzeka: począwszy od ruchów społecznych, skończywszy na zaburzeniach psychicznych. Oto jedne z dziwniejszych trendów i nawyków żywieniowych, spotykanych we współczesnym społeczeństwie.

Freeganizm – jeden z bardziej kontrowersyjnych ruchów, o którym polskie media pisały ochoczo w połowie ubiegłego roku. Jego wyznawcami są, krótko mówiąc, ci, którzy składników na obiad nie szukają w sklepach, ale śmietnikach. Sprzeciwiając się nadmiernej konsumpcji, wygrzebują z kontenerów rzeczy nadające się jeszcze do zjedzenia. Freeganie bywają nazywani odpadożercami. Śmietniki stojące na tyłach sklepów ze zdrową żywnością, restauracji, piekarni czy marketów przeszukują po zmierzchu.

Odżywianie światłem – właściwym określeniem byłoby nazwanie tego trendu odżywianiem się praną, czyli słoneczną energią. Fachowo nazywane jest ono bretarianizmem, polegającym na niejedzeniu. Bretarianie nie jedzą, nie piją, ich praktyki lekarze nazywają więc samobójczą praktyką. Jest to metoda dla ludzi o silnej woli i mistycznych przekonaniach, najbardziej rozpowszechniona wśród hindusów. Na bretarianizm przestawiają się często ludzie będący wcześniej wegetarianami.

Jadalny „brud” – wśród zwolenników tej mody przekąskami są dania przyrządzone z suszonych lub wręcz zwęglonych składników, do złudzenia przypominających brud: piasek lub popiół. Smakują, wyglądają i pachną niemal jak ziemia. Takie posiłki pojawiają się nawet w restauracjach, np. w Kopenhadze, San Francisco czy Nowym Jorku. Przez kucharzy wykorzystywane są m.in. wędzone jaja przepiórcze, ciecierzyca, zwęglona cebula, czarne oliwki, kakao, mielone orzechy, czarny ryż, czarny sezam, koncentrat tamaryndowy czy sos tamari.

Jedzenie tynku – często dziwne przyzwyczajenia żywieniowe wynikają z niedoboru. Jedzenie tynku i kredy może świadczyć o niedoborze wapnia. Często zdarza się ono dzieciom, ale niekiedy przyznają się do niego także dorośli (np. kobiety w ciąży). Tynk traktują jako prawdziwą słodycz, rozpuszczającą się na języku. Wygląda mniej apetycznie niż czekolada, jednak nie powstrzymuje to ich przed zeskrobywaniem lub wylizywaniem tynku ze ścian.


Trichofagia – to z kolei przykład nie na niedobór, ale na zaburzenie psychiczne. Polega ona na zjadaniu własnych, wyrwanych włosów (głównie z głowy, ale także z brwi czy rzęs). Pozbycie się ich z układu pokarmowego wymaga środków przeczyszczających, a w ostateczności – nawet interwencji chirurga. Schorzenie jest prawdopodobnie spowodowane złą dietą i depresją.

MM

Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1

Freeganizm – jeden z bardziej kontrowersyjnych ruchów, jego wyznawcami są, krótko mówiąc, ci, którzy składników na obiad nie szukają w sklepach, ale śmietnikach.

  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Najdziwniejsze nawyki i trendy żywieniowe cz. 1
  • Sob., 12-01-2013 glutojady
    A bardzo często praktykowana forma żywienia: glutofagia, czyli zjadanie własnych smarków z nosa? Pominęliście bardzo istotny typ diety popularnej na całym świecie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 ritwa
    Wszystko dla tych wspaniałych homo sapiens.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 stachurski też próbował
    ale się wyleczył
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 Gość
    stachurski też próbował (Sob., 12-01-2013) napisał:

    ale się wyleczył


    Czubków jest pełno na całym świecie. Tylko oni powinni wyglądać jak wieszaki, a nie jak na fotkach, to oszustwo!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 Gość
    O tak glutofagia to przejściowa dieta 99,99% ludzkości, a w niektórych społecznościach osiąga 100%.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 Gość
    jedzenie własnych włosów to choroba psychiczna.....fuj.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 Gość
    g...a niedługo będą też zjadać!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-01-2013 Gość
    TYnk jadłam , to dośc popularny brak .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 15-01-2013 Gość
    Gość (Sob., 12-01-2013) napisał:

    TYnk jadłam , to dośc popularny brak .

    mózgu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 15-01-2013 zwariowana
    Słyszałam o marnowaniu żywności przez wielkie molochy, które wyrzucają jeszcze dobre jedzenie do śmietnika ale nie wiem czy chciałabym to zjeść wiedząc że jest ono z niego.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2