Najdroższa przyprawa świata

3 Komentarze
16 Zdjęć
Niedziela, 17-06-2012

Szafran jadalny (Crocus sativus) otrzymuje się z krokusów, a dokładnie ze słupków żeńskiej części rozrodczej kwiatów. Każda dojrzała roślina zawiera tylko trzy czerwone słupki. Naukowcy wciąż się spierają co do jego pochodzenia. Jedna z hipotez mówi, że szafranu jako pokarmu używali już egipscy lekarze około 1600 roku p.n.e. Najprawdopodobniej jednak pochodzi on z Iranu lub Grecji. Znana jest legenda opowiadająca o Hermesie, synu Zeusa, i jego przyjacielu Crocusie. Mężczyźni bawili się rzucając do siebie dyskiem, kiedy nagle Hermes uderzył Crocusa w głowę, śmiertelnie go raniąc. Konający leżał na łożu śmierci i wtedy trzy krople krwi spadły na środek kwiatu, tworząc wspomniane słupki.

Produkcja szafranu jest niesamowicie pracochłonna. Jadalna odmiana to tylko jedna z 75 gatunków krokusów kwitnąca jesienią. Aby uzyskać 1 kg przyprawy potrzeba 150 tysięcy kwiatów szafranu uprawnego. 75 tysięcy roślin zajmuje obszar porównywalny do wymiarów boiska piłkarskiego.

Około 90 procent światowej uprawy pochodzi z Iranu. Pozostałe 10 procent to Hiszpania  (La Mancha), Kaszmir, Turcja, Grecja i Maroko. Indie natomiast są jego największym importerem. Przyprawę wykorzystuje się jednak nie do celów kulinarnych, ale do farbowania tkanin na żółto dla buddyjskich mnichów.

Szafran w kuchni wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowywania risotto, jajek, owoców morza, szpinaku, ziemniaków, kurczaka, jagnięciny. Używa się też go do produkcji włoskich likierów. Ceny przyprawy są bardzo zróżnicowane. Wysokiej jakości szafran kosztuje od ok. 1,6 tys dolarów do 5 tys. dolarów za niecałe pół kilograma.

EM

  • Niedz., 17-06-2012 anna
    Niewyobrazalna jest ilośc kwiatów w przeliczeniu na wagę.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 19-06-2012 koko
    Piękne kwiatki ale krotko kwitna nie wyobrazam sobie zbieranie pyłku.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 02-07-2012 Gość
    RZadko się zajadam tym Spesyfikiem.
    Odpowiedz Zgłoś