McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika

1 Komentarz
8 Zdjęć
Poniedziałek, 19-08-2013

Luksusowa moda spotyka się z drogą sztuką współczesną. 

Kultowy szalik z czaszkami Alexander McQueen ma już 10 lat. Marka postanowiła uczcić jubileusz i do współpracy zaprosiła Damiena Hirsta. Autor platynowej czaszki wysadzanej diamentami i martwych zwierząt zanurzonych w formalinie i wystawianych w wielkich akwariach wkracza do świata mody.

Jeden z najsłynniejszych (i budzących spore kontrowersje) brytyjskich artystów przygotuje 30 wzorów, które trafią na limitowaną kolekcję urodzinowych szali. Współpracę oparto na wspólnej fascynacji ciemną stroną natury, z której znany jest zarówno Damien Hirst, jak i marka McQueen. Motywy mają nawiązywać do tematów z dzieł Hirsta, będą więc pająki, motyle i różne insekty, które ułożą się w kształt kultowej już czaszki. 

Urodzinowe szale dostępne będą w wersji między innymi z szyfonu, wełny i kaszmiru. Kolekcja w sprzedaży pojawi się w połowie listopada i ma spore szanse zainteresować zarówno wielbicieli mody, jak i fanów twórczości Damiena Hirsta. Za wyjątkowy dodatek trzeba będzie zapłacić od 315 funtów w górę (od ok. 1560 zł), co - biorąc pod uwagę zawrotne ceny, jakie osiągają dzieła Hirsta na rynku sztuki - jest szalenie kuszącą ofertą. 

Zobacz również: Damien Hirst współpracuje z siostrami Olsen.

AW

McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika

Platynowa czaszka wysadzana diamentami, autor: Damien Hirst

  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • McQueen i Hirst, czyli współpraca z okazji urodzin szalika
  • Pn., 19-08-2013 Gość
    Tajemnicą strudla jest ciasto zrobione z wody, mąki, jajek i odrobiny tłuszczu. Musi być ono bardzo elastyczne. Piekarze twierdzą, że dobrze przygotowane ma być tak cienkie, żeby dało się czytać gazetę, która jest pod nim rozłożona. Na tak przygotowaną bazę nakładamy ulubione nadzienie: jabłka z rodzynkami i cynamonem, wiśnie albo biały ser. Zawijamy delikatnie i zapiekamy 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zarumieniło, a owoce pozostały dość świeże.
    Odpowiedz Zgłoś