Luksusowe desery: Zabaglione

5 Komentarzy
20 Zdjęć
Środa, 20-06-2012

Mimo że do jego wykonania potrzebna są proste składniki, jest bardzo finezyjny, lekki i ma wyśmienity smak. Zabaglione to w zasadzie ubijany na ciepło kogel-mogel. W zasadzie, bo dodatkiem bez którego byłby po prostu zwykłym deserem jest wino Marsala - bardzo słodki sycylijski trunek. Tradycyjnie podaje się z figami. W restauracjach i kawiarniach ten krem z jajek i cukru, można zjeść także ze świeżymi owocami, biszkoptami, naleśnikami oraz lodami.

Za twórcę zabaglione uważa się franciszkanina, który przypadkiem rozbił dwa jajka. Nie chciał, żeby się zmarnowały, więc wrzucił je do miski, dodał to, co miał akurat pod ręką (cukier i wino) i ubijał aż powstał aksamitny krem. Było to w XVII wieku w Turynie. Inne źródła wskazują Wenecję jako miejsce powstania deseru.

EM