Luksusowe desery: tort szwarcwaldzki

3 Komentarze
8 Zdjęć
Środa, 07-11-2012

Tort szwarcwaldzki (schwarzwälder kirschtorte) to słynny niemiecki wypiek, który zawdzięcza swoją popularność niezwykle harmonijnemu połączeniu czekolady i wiśni. Ten klasyczny tort z delikatnym ciastem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniami jest znany od lat 30. zeszłego wieku.

Nazwa tortu nie pochodzi od Szwarcwaldu w południowo-zachodnich Niemczech, lecz od wiśniowego likieru Schwarzwälder Kirsch(wasser), który wg najbardziej tradycyjnych przepisów jest ważnym składnikiem ciasta.

Tort szwarcwaldzki był popularny w Berlinie, a także w największych miastach Austrii i Szwajcarii już w czasach międzywojnia, a po wojnie stał się jednym z najmodniejszych ciast w całej Europie, dostępnym także w polskich cukierniach, i przygotowywanych w domowych kuchniach.

MM