Luksusowe desery: tort Pavlova

10 Komentarzy
12 Zdjęć
Środa, 04-07-2012

Kolejny deser z historycznymi konotacjami to tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Słodki smak bezy przełamywany jest orzeźwiającym aromatem truskawek, malin, borówek czy fig. Anna Pawłowa była rosyjską tancerką znaną na całym świecie. Rozgłos zyskała m.in. jako primabalerina Teatru Maryjskiego w Petersburgu. Baletnica zachwycała delikatnymi, zwiewnymi ruchami i eterycznym wdziękiem. Podczas światowej trasy gościła w latach 20. i 30. Australii oraz Nowej Zelandii. Po jednym z występów poprosiła o coś lekkiego na deser. Wtedy kucharz podał jej właśnie bezowy tort będący kulinarnym odzwierciedleniem jej ujmującego tańca. Słodkie danie zostało nazwane na cześć artystki.

EM

  • Śr., 04-07-2012 koneser
    bita śmietana jest zbędna, ale trzeba przyznać, że chyba nie ma lepszego deseru niż dobrze zrobiona beza z truskawkami
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-07-2012 Gość
    koneser (Śr., 04-07-2012) napisał:

    bita śmietana jest zbędna, ale trzeba przyznać, że chyba nie ma lepszego deseru niż dobrze zrobiona beza z truskawkami


    Bita śmieta jest niezbędna! Bez niej ten deser nie ma sensu!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-07-2012 Gość
    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    przede wszystkim to tort PAVLOVEJ! a nie PAVLOVA!



    Właśnie, może się komuś pomyliło z odruchem Pavlova :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-07-2012 Gość
    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    przede wszystkim to tort PAVLOVEJ! a nie PAVLOVA!





    Właśnie, może się komuś pomyliło z odruchem Pavlova :)

    tak to jest jak sie tłumaczy z obcego i nie wie co :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 04-07-2012 Gość
    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    Gość (Śr., 04-07-2012) napisał:

    przede wszystkim to tort PAVLOVEJ! a nie PAVLOVA!




    A może dowiedzcie się więcej? bo to ciasto jest na cześć Pavlovej nazwane, czyli nazywa sie PAVLOVA





    Właśnie, może się komuś pomyliło z odruchem Pavlova :)

    tak to jest jak sie tłumaczy z obcego i nie wie co :)

    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 05-07-2012 Mloda
    Hm.. Nie lubię śmietany (ani bitej,ani niebitej), nie lubię bezy (maksymalnie dwie malutkie takie jak w formie ciasteczek) i za truskawkami też nie przepadam... Jak to jest luksusowy deser, to ja się nie nadaję do życia w luksusie :(
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 05-07-2012 Agata
    To moje ukochane torciki hiszpanskie z puszystym mlecznym kremem, bita smietana + koniecznie krazki kiwi i mandarynki. Takie mozna dostac tylko w Krakowie.Mnie ciasto nigdy sie nie udalo, tak wiec co najmniej raz w roku odwiedzam Krakow!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 11-07-2012 Gość
    Często robie ten torcik z różnymi owocami . nie wszyscy lubia smietane. tak jest
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 23-05-2013 ewa
    wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują, uwielbiam przepisy Nigelli, zawsze smakuja
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 06-07-2013 aga
    Mloda (Czw., 05-07-2012) napisał:

    Hm.. Nie lubię śmietany (ani bitej,ani niebitej), nie lubię bezy (maksymalnie dwie malutkie takie jak w formie ciasteczek) i za truskawkami też nie przepadam... Jak to jest luksusowy deser, to ja się nie nadaję do życia w luksusie :(



    No to faktycznie się nie nadajesz.
    Odpowiedz Zgłoś