Luksusowe desery: Tort Dobosza

0 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 19-11-2012

Jeśli odwiedziliście Budapeszt, to z pewnością złożyliście wizytę w jednej ze słynnych budapeszteńskich kawiarnii, takich jak Cafe Gerbaud czy New York Palace. Legendarne węgierskie kawiarnie, z których wiele liczy sobie ponad 100 lat, nadal doskonale prosperują, nie tylko dzięki miłej atmosferze i doskonałej kawie, ale także dzięki pysznym wypiekom, z których bodaj najsłynniejszym jest Tort Dobosza.

Przepis na to ciasto opracował mistrz cukierniczy Józef Dobosz. Cienkie warstwy ciasta biszkoptowego (zwykle osiem) przekładane czekoladowym kremem wieńczy karmel. Czasem do kremu dodaje się kawę, orzechy oraz rozmaite alkohole. Tort ten jest dobrze znany także i u nas, a przepisy łatwo dostępne np TU

AT