Luksusowe desery: tiramisu

8 Komentarzy
29 Zdjęć
Środa, 06-06-2012

Po włosku oznacza "ocknij się" lub "poderwij mnie". Ten deser ma niepowtarzalny smaku i bardzo proste składniki. Przygotowuje się go z warstwowo ułożonych biszkoptów nasączonych winem lub likierem i mocną kawą oraz kremu z serka mascarpone a także gorzkiej czekolady. Powinien być schłodzony i odpowiednio wilgotny, podawany w towarzystwie espresso. We Włoszech tiramisu je się jako drugie śniadanie, przede wszystkim podczas upalnych dni.

W każdym regionie tiramisu przyrządza się inaczej, dlatego znanych jest kilkadziesiąt przepisów oraz receptur. Miastami, które walczą o tytuł stolicy tego deseru są Wenecja, Treviso, Siena i Florencja.

Skąd tak naprawdę pochodzi tiramisu? Istnieją dwie najbardziej prawdopodobne wersje. Twórcą mógł być rezydujący w Sienie, władca Toskanii Cosimo III de' Medici, który miał w zwyczaju   serwować słodki poczęstunek na nudnych posiedzeniach rady księstwa. Wenecjanie twierdzą natomiast, że tiramisu było ulubioną potrawą dożów, na długo przed rządami rodziny Medici. Jedno jest pewne, swoją międzynarodową sławę zawdzięcza włoski żołnierzom. Podczas II wojny światowej, więzieni w niewoli, dostawali tiramisu w paczkach od rodzin.

EM

  • Śr., 06-06-2012 Gość
    Uwielbiam
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Gość
    Fajna delikatna słodkość.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Gość
    Gość (Śr., bardzo sie dziwie jak mozna tak glupio pisac i6-06-2012) napisał:

    Uwielbiam

    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 daria
    naprawde zmasakrowano przepis na tiramisu po pierwsze nie jest nasaczone winem ani likierem ale KAWAa co do jedzenia go latem to brednie bo maskarpone z zoltkami moze sie zwazyc a wiec jest to deser bardziej na chlodne dni i na pewno nie jest na drugie sniadanie dziwie sie jak takie brednie mozna pisac co myslisz ze Polacy to idioci'?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Juliett
    daria (Śr., 06-06-2012) napisał:

    naprawde zmasakrowano przepis na tiramisu po pierwsze nie jest nasaczone winem ani likierem ale KAWAa co do jedzenia go latem to brednie bo maskarpone z zoltkami moze sie zwazyc a wiec jest to deser bardziej na chlodne dni i na pewno nie jest na drugie sniadanie dziwie sie jak takie brednie mozna pisac co myslisz ze Polacy to idioci'?


    Oj widzę, że o włoskiej kuchni wiesz bardzo malutko.... Po pierwsze prawdziwy deser tiramisu powinien być nasączony likierem amaretto (co nadaje mu oryginalny lekko migdałowy smak) oraz kawą (a nie jedynie samą kawą)! Po drugie, Włosi właśnie jedzą go razem z kawą espresso na drugie śniadanie- oczywiście jak najbardziej mocno schłodzony!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Gość
    Gość (Śr., 06-06-2012) napisał:

    Gość (Śr., bardzo sie dziwie jak mozna tak glupio pisac i6-06-2012) napisał:

    Uwielbiam


    a ja sie dziwie, ze mozna nie potrafic tu poprawnie odpowiedziec, w koncu to portal zaprojektowany z mysla o kurach domowych bez wyksztalcenia i pustych gimnazjalistkach
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 06-06-2012 Gość
    the best is Tiramisu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 08-06-2012 Gość
    Juliett (Śr., 06-06-2012) napisał:

    daria (Śr., 06-06-2012) napisał:

    naprawde zmasakrowano przepis na tiramisu po pierwsze nie jest nasaczone winem ani likierem ale KAWAa co do jedzenia go latem to brednie bo maskarpone z zoltkami moze sie zwazyc a wiec jest to deser bardziej na chlodne dni i na pewno nie jest na drugie sniadanie dziwie sie jak takie brednie mozna pisac co myslisz ze Polacy to idioci'?



    Oj widzę, że o włoskiej kuchni wiesz bardzo malutko.... Po pierwsze prawdziwy deser tiramisu powinien być nasączony likierem amaretto (co nadaje mu oryginalny lekko migdałowy smak) oraz kawą (a nie jedynie samą kawą)! Po drugie, Włosi właśnie jedzą go razem z kawą espresso na drugie śniadanie- oczywiście jak najbardziej mocno schłodzony!



    Spedzilam kupe czasu we wloszech i zgadzam sie z przedmowczynia wiec nie pisz dziewczyno glupot ze zimowy deser bo guzik wiesz.
    Odpowiedz Zgłoś