Kuchnia francuska to prawdziwa kopalnia przepisów oraz inspiracji. Jednym z jej najtrudniejszych wyzwań jest suflet. Ten idealny powinien mieć perfekcyjną konsystencję: kremowy, jedwabisty w środku a na wierzchu delikatnie zarumieniony. Główny błąd podczas przyrządzania sufletu (jajka, masło, cukier, czekolada) czekoladowego to zbyt szybkie wyjęcie go z piekarnika. Złe wyczucie czasu może poskutkować, że ciasto po prostu opadnie albo będzie niedopieczone w środku. Najlepiej prezentuje się w małych foremkach, okraszony na górze bitą śmietaną. Trzeba go zjeść kiedy jest jeszcze ciepły, wtedy można poczuć całą esencję smaku. Oprócz słodkiej wersji przygotowuje się też suflety z warzywami, mięsem i innymi dodatkami. Taka potrawa podawana jest wtedy jako danie główne. W Pikardii daniem regionalny jest np. suflet czosnkowy.
EM