Luksusowe desery: Strudel

1 Komentarz
8 Zdjęć
Poniedziałek, 19-08-2013

Jeśli jeszcze nie wyjechaliśmy na wakacje, warto wybrać się w podróż kulinarną. Dziś proponujemy smak Wiednia czyli strudel. Chociaż przygotowanie tego ciasta jest dość pracochłonne, wysiłek ten bardzo się opłaca, ponieważ jest to z pewnością jeden z najlepszych deserów naszej część Europy. 

Tajemnicą strudla jest ciasto zrobione z wody, mąki, jajek i odrobiny tłuszczu. Musi być ono bardzo elastyczne. Piekarze twierdzą, że dobrze przygotowane ma być tak cienkie, żeby dało się czytać gazetę, która jest pod nim rozłożona. Na tak przygotowaną bazę nakładamy ulubione nadzienie: jabłka z rodzynkami i cynamonem, wiśnie albo biały ser. Zawijamy delikatnie i zapiekamy 10 min. w bardzo wysokiej temperaturze, żeby ciasto się zarumieniło, a owoce pozostały dość świeże.

Kruche, warstwowe ciasto, ogromna ilość owoców, a do tego gałka lodów waniliowych – czy może być lepszy pomysł na letni podwieczorek?

MB

Luksusowe desery: Strudel

Luksusowe desery. Strudel

  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Luksusowe desery: Strudel
  • Pn., 19-08-2013 mona
    takie ciasto to jazda bez trzymanki. trudna sprawa
    Odpowiedz Zgłoś