Luksusowe desery: Semla

2 Komentarze
8 Zdjęć
Poniedziałek, 05-08-2013

Semla to tradycyjne Szwedzkie ciastko, które może kojarzyć się ze znanymi ptysiami. Ten bardzo apetycznie wyglądający deser składa się z pszennej bułki z dodatkiem kardamonu wypełnionej słodkim kremem. Tradycyjnie podaje się go w głębokim talerzu z gorącym mlekiem z laską cynamonu w którym zanurza się smakołyk posypany cukrem pudrem.

Dokładnie nie wiadomo w jaki sposób deser dotarł do Szwecji, ale najprawdopodobniej z Niemiec sprowadziła go Katarzyna Saska, pierwsza żona króla Gustawa Wazy.

W zależności od regionu smakołyk różni się nadzieniem. Te najbardziej rozpowszechnione wypełnione są masą migdałową lub bitą śmietaną. W zachodniej części Szwecji serwuje się semlę ze zmielonymi migdałami, a w sąsiedniej Finlandii można spotkać deser z dżemem truskawkowy lub malinowym. Wyśmienity prosty deser to świetny dodatek do aromatycznej kawy w letnie popołudnie

MB

Luksusowe desery: Semla

Luksusowe desery. Semla

  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Luksusowe desery: Semla
  • Wt., 06-08-2013 Gość
    Semla zdcydowanie wyglada lepiej niz smakuje :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 06-08-2013 e-e
    tez to nie jest moj ulubiony szwedzki deser :)
    Odpowiedz Zgłoś