Ciasto Savarin w szczególności powinno przypaść do gustu miłośnikom wypieków drożdżowych. Przepis na tę niezwykłą babkę, powstał jeszcze w XIX wieku. Nazwa pochodzi od jej twórcy Anthelma Brillata-Savarin’a – francuskiego prawnika i pisarza, a przede wszystkim gastronoma, którego dzieło „Fizjologia smaku”, została uznana przez Balzaca za genialny kulinarny traktat.
Przygotowanie ciasta jest proste i nie wymaga większych umiejętności. Piecze się je w specjalnej, falowanej formie z kominkiem a następne nasyca syropem z dodatkiem rumu. Babkę można podawać na dwa sposoby. Na zimno - wtedy otwór ciasta wypełnimy bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie lub na ciepło z gorącym sosem owocowym.
Delikatny i aromatyczny Savarin do dziś jest jednym z najbardziej popularnych, francuskich deserów uświetniających wyjątkowe okazje.
Przepis TU
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Przepisy na weekend: jajeczne dania
MM