Luksusowe desery: Savarin

1 Komentarz
6 Zdjęć
Środa, 05-06-2013

Ciasto Savarin w szczególności powinno przypaść do gustu miłośnikom wypieków drożdżowych. Przepis na tę niezwykłą babkę, powstał jeszcze w XIX wieku. Nazwa pochodzi od jej twórcy Anthelma Brillata-Savarin’a – francuskiego prawnika i pisarza, a przede wszystkim gastronoma, którego dzieło „Fizjologia smaku”, została uznana przez Balzaca za genialny kulinarny traktat.

Przygotowanie ciasta jest proste i nie wymaga większych umiejętności. Piecze się je w specjalnej, falowanej formie z kominkiem a następne nasyca syropem z dodatkiem rumu. Babkę można podawać na dwa sposoby. Na zimno - wtedy otwór ciasta wypełnimy bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie lub na ciepło z gorącym sosem owocowym.

Delikatny i aromatyczny Savarin do dziś jest jednym z najbardziej popularnych, francuskich deserów uświetniających wyjątkowe okazje.

Przepis TU

Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Przepisy na weekend: jajeczne dania

MM

Luksusowe desery: Savarin

Luksusowe desery. Babka Savarin

  • Luksusowe desery: Savarin
  • Luksusowe desery: Savarin
  • Luksusowe desery: Savarin
  • Luksusowe desery: Savarin
  • Luksusowe desery: Savarin
  • Luksusowe desery: Savarin
  • Śr., 05-06-2013 Gość
    tak dla wiadomosci autora...to ciastko wywodzi sie od tego, co Wlosi nazywaja Bàbà. Ten typowy neapolitanski przysmak zostal tak naprawde odkryty na dworze Stanislawa Leszczynskiego podczas jego pobytu w Wiedniu. Stamtad trafil na wloskie stoly. Reasumujac, zaden Savarin a LESZCZYNSKI
    Odpowiedz Zgłoś