To klasyczne północnoamerykańskie ciasto zawdzięcza swą nazwę charakterystycznej, czerwonej barwie. Red Velvet Cake stało się popularne w USA w latach 30. zeszłego wieku dzięki marketingowi firmy Adams Extract, która produkowała cukiernicze aromaty i barwniki - czerwony wypiek idealnie pasował do reklam. Uważa się, że wynaleziono je na Południu Stanów Zjednoczonych – pojawia się ono np. w znanym filmie Stalowe Magnolie, którego akcja dzieje się w południowym stanie Luizjana. Ciasto było też znane w Kanadzie już w latach 40. i 50.zeszłego wieku.
Piecze się je z mąki, masła, maślanki, kakao, cukru oraz startych buraków i przekłada kremem, często śmietankowym. W ostatnich latach Red Velvet Cake stało się znowu modne, także w Polsce – przepis ten ma wiele wariantów i bywa modyfikowany tak, by uzyskać czerwone babeczki i ciastka. Kolorystyka tego ciasta doskonale pasuje do okresu Bożego Narodzenia.
AT