Panna cotta to deser, który na stałe wszedł do menu niemal każdej dobrze prosperujące restauracji czy kawiarni. Przygotowywany z prostych składników ma co prawda różne wariacje, ale najlepiej smakuje w tej klasycznej wersji. Pochodząca z okolic Piemnotu ''gotowana śmietanka'' podawana jest tradycyjnie w formie przypominającej babeczkę. Białą, gotowaną na wolnym ogniu masę z mleka, śmietany, cukru oraz żelatyny polewa się owocowym sosem, konsystencją zbliżoną do musu. Ten najbardziej popularny to truskawkowy, malinowy, jagodowy, czekoladowy, karmelowy.
Znane są dwie hipotezy powstania Panna cotty. Pierwsza z nich mówi o tym, że jej autorką jest pewna węgierska dama, która przygotowała ją na początku ubiegłego stulecia w regionie Langhe. Druga natomiast wspomina o śmietance słodzonej owocami bądź orzechami i zjadanej w ten sposób przez mieszkańców północnych Włoch. Na początku żelatyna, z racji swojej niedostępności, zastępowana była wywarem z gotowanych kości. Cukier jako główny składnik także zaczęto stosować później, ponieważ pierwotnie był on drogim towarem z importu.
EM