Luksusowe desery: naleśniki a la Gundel

1 Komentarz
8 Zdjęć
Poniedziałek, 26-08-2013

Naleśniki to jeden z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. W Stanach jada się pancakes’y, w Europie francuskie Crêpe Suzette czy belgijskie placki z twarożkiem i sosem owocowym.

Mniej znaną wersją mogą pochwalić się Węgrzy, którzy serwują naleśniki z sosem czekoladowym. Twórcą tego wyśmienitego deseru był Janos Gundela, słynny kucharz i założyciel wspaniałej restauracji ,,Istvan Fohercg” (Arcyksiążę Stefan) w Budapeszcie. Według Gundeli potrawy nie musiały być zbyt drogie i wytworne, ale najważniejsze by były świeże, smaczne i elegancko podane. Takie właśnie są naleśniki jego przepisu.

Proste w wykonaniu ciasto wypełnia się nadzieniem z masy orzechowej i bakaliami, polewa aromatycznym sosem czekoladowym, i dla wzmocnienia efektu, podaje płonące. Po prostu palce lizać!

Sprawdzone przepisy na desery znajdziecie TU

MB

  • Wt., 27-08-2013 Kmieciuz
    K..... twarożek w crepe Suzette. Widzę swjatowo tutaj.
    Odpowiedz Zgłoś