Luksusowe desery: Millefeuille

6 Komentarzy
17 Zdjęć
Środa, 08-08-2012

Klasyka francuskiego deseru oznacza inaczej ciasto z tysiąca płatków. To oczywiście bardzo wyrafinowana przenośnia, ponieważ samo ciasto nie ma aż tylu warstw. Pierwsze przepisy na millefeuille pojawiły się w książkach kucharskich w pierwszej połowie XVII wieku. O palmę pierwszeństwa co do autorstwa deseru walczą zarówno Francuzi jak i Włosi, a dokładnie Neapolitańczycy. W pierwotnej wersji składa się z 3 warstw ciasta francuskiego przełożonych kremem, bitą śmietaną lub owocami i polane lukrem bądź czekoladą, przez co na wierzchu tworzy się charakterystyczny wzorek.

Deser nie ma tylko jednej receptury. Wraz z rozwojem cukiernictwa w różnych krajach pojawiły się regionalne wariacje na temat ciastka. W Polsce to kremówka, w Szwajcarii cremeschnitte, Kanadzie gâteaux Napoléon, Skandynawii Napoleonbakelse a w Hiszpanii milhojas.

EM

  • Śr., 08-08-2012 Nika
    a dupa rośnie...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 08-08-2012 koko
    Uwielbiam jak sie kruszy pod widelczykiem w trakcie konsumpcji.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 08-08-2012 Gość
    kocham gordona ;DD
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 09-08-2012 Gość
    Najlepsze ciastko jakie kiedy kolwiek jadłam. Niestety jadłam je w Paryżu.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 09-08-2012 Gość
    U nas to zwykła Napoleonka! Ciekawe czemu podaja ja z owocami, skoro ona jest przekładana kremem budyniowym
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 23-08-2012 mona
    DA się--- duzo zjeśc.
    Odpowiedz Zgłoś