Luksusowe desery: Gâteau Basque (ciasto baskijskie)

0 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 24-10-2012

To ciasto pochodzi, jak jego nazwa wskazuje, z francuskiej części Kraju Basków, ale jest znane w całej Francji, a także poza jej granicami.

Klasycznie przygotowane Gâteau Basque to: dwie warstwy kruchego, migdałowego ciasta, z warstwą wiśni i creme patisserie (kremu cukierniczego) w środku.

W oryginalnym przepisie używa się także Izarry, ziołowego likieru baskijskiego. Jest on jednak bardzo trudno dostępny, więc w zastępstwie można użyć łatwiej dostępnego ouzo.

To ciasto  jest tak drogie sercom Basków, że ma nawet swoje muzeum w miejscowości Sare. Jeśli będziecie we francuskiej części Kraju Basków, odwiedźcie je koniecznie: poznacie historię tego niezwykłego wypieku, a także będziecie mogli zobaczyć pokaz jego przyrządzenia, no i, rzecz jasna, zjeść kawałek, by przekonać się, dlaczego jest tak wysoko ceniony.

Oficjalna strona Muzeum: Le Musée du Gâteau Basque.

AT