Luksusowe desery: Crema Catalana

2 Komentarze
7 Zdjęć
Poniedziałek, 17-06-2013

Wszyscy, którzy lubią delikatny smak creme brule, z pewnością zechcą spróbować crema catalana – deseru o jednym z najstarszych europejskich rodowodów. Pierwsze wzmianki na temat przysmaku pojawiły się już w średniowiecznych, katalońskich księgach. Najprawdopodobniej specjał został stworzony przez Żydów zamieszkujących wschodnią część Hiszpanii.

Prosty przepis z mleka (w przeciwieństwie do creme brule robionego na bazie śmietanki), żółtek, mąki kukurydzianej z cukrową skorupką szybko rozpowszechnił się także wśród rodzimych mieszkańców.

Kiedy na półwyspie Iberyjskim pojawili się Maurowie, deser zaczęto serwować z odrobiną aromatycznej cytryny i cynamonem. Do dzisiaj crema catalana jest podawany w tej postaci w restauracjach i przy okazji dnia świętego Józefa, kiedy w Hiszpanii obchodzony jest dzień ojca.

Przepis TU

MB

Luksusowe desery: Crema Catalana

Krem katalonski czyli crema catalana

  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Luksusowe desery: Crema Catalana
  • Pn., 17-06-2013 Gość
    W tym średniowiecznym przepisie nie było chyba mąki kukurydzianej... ;-)
    I kto to byli MUROWIE???
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 17-06-2013 Gość
    Nie Murowie, tylko MAUROWIE. Komuś potrzebne są korepetycje...
    Odpowiedz Zgłoś