Cranachan to tradycyjny szkocki deser sporządzany na bazie bitej śmietany, miodu, malin i prażonych płatków owsianych nasiąkniętych szkocką whiskey.
Stary sposób przyrządzania tego deseru wymagał podania do stołu wszystkich składników, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować deser według uznania. Dawniej przygotowywano go najczęściej w czasie żniw, kiedy dostępne były świeże owoce. Znane są także inne warianty tego deseru z wykorzystaniem ciemnobrązowego ale lub melasy.
Najlepszym naczyniem do podawania Cranachan jest długa szklanka. Kolejno układane warstwy tworzą piękną kolorystycznie i bardzo smakowitą kompozycję.
Przepis znajdziecie TU
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Przepisy na weekend: jajeczne dania
MB