Luksusowe desery - Cranachan

3 Komentarze
7 Zdjęć
Wtorek, 30-04-2013

Cranachan to tradycyjny szkocki deser sporządzany na bazie bitej śmietany, miodu, malin i prażonych płatków owsianych nasiąkniętych szkocką whiskey.

Stary sposób przyrządzania tego deseru wymagał podania do stołu wszystkich składników, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować deser według uznania. Dawniej przygotowywano go najczęściej w czasie żniw, kiedy dostępne były świeże owoce. Znane są także inne warianty tego deseru z wykorzystaniem ciemnobrązowego ale lub melasy.

Najlepszym naczyniem do podawania Cranachan jest długa szklanka. Kolejno układane warstwy tworzą piękną kolorystycznie i bardzo smakowitą kompozycję.

Przepis znajdziecie TU

Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Przepisy na weekend: jajeczne dania

MB

Luksusowe desery - Cranachan

Luksusowe desery - Cranachan

  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Luksusowe desery - Cranachan
  • Wt., 30-04-2013 skubi
    ale czad :D
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 01-05-2013 Gość
    o matko.... Aż ślinotoku dostałam{-)))
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 04-05-2013 purystka
    drodzy redaktorzy, odrabiajcie pracę domową! whiskEy to jest amerykańska albo irlandzka, a szkocka to jest WHISKY!
    Odpowiedz Zgłoś