Clafoutis (wymawiane „klafuti“) to dowód na to, że nawet niezbyt doświadczona w kuchni osoba może przygotować z sukcesem wykwintne francuskie danie.
To deser z owoców, zapiekanych pod ciastem wykonanym z mąki, jajek, cukru i mleka. Często dodaje się też do niego amaretto, płatki migdałowe i wanilię, i posypuje cukrem pudrem.
Przepis jest na tyle prosty, że clafoutis nadaje się dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, a jednocześnie jest bardzo smaczny. Klasyczny clafoutis przygotowuje się z czereśniami lub wiśniami, ale można je zastąpić innymi owocami: morelami, jeżynami, brzoskwiniami, nektarynkami lub śliwkami, a nawet jabłkami czy żurawinami.
Danie to pochodzi z regionu Limousin, gdzie tradycyjnie nie usuwa się pestek z czereśni lub wiśni przed pieczeniem, bowiem ich obecność gwarantuje intensywniejszy smak. W XIX wieku clafoutis stał się popularny w całej Francji, a dziś jest znany i przygotowywany w wielu krajach, także w Polsce.
AT