Luksusowe desery: clafoutis

9 Komentarzy
24 Zdjęcia
Wtorek, 11-09-2012

Clafoutis (wymawiane „klafuti“) to dowód na to, że nawet niezbyt doświadczona w kuchni osoba może przygotować z sukcesem wykwintne francuskie danie.

To deser z owoców, zapiekanych pod ciastem wykonanym z mąki, jajek, cukru i mleka. Często dodaje się też do niego amaretto, płatki migdałowe i wanilię, i posypuje cukrem pudrem.

Przepis jest na tyle prosty, że clafoutis nadaje się dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni, a jednocześnie jest bardzo smaczny. Klasyczny clafoutis przygotowuje się z czereśniami lub wiśniami, ale można je zastąpić innymi owocami: morelami, jeżynami, brzoskwiniami, nektarynkami lub śliwkami, a nawet jabłkami czy żurawinami.

Danie to pochodzi z regionu Limousin, gdzie tradycyjnie nie usuwa się pestek z czereśni lub wiśni przed pieczeniem, bowiem ich obecność gwarantuje intensywniejszy smak. W XIX wieku clafoutis stał się popularny w całej Francji, a dziś jest znany i przygotowywany w wielu krajach, także w Polsce.

AT

  • Wt., 11-09-2012 gość
    jak by nie patrzeć kruche ciasto ze śliwkami :) Nie sądziłam, że moja babcia robi tak wytworny deser odkąd pamiętam :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-09-2012 Semifredo
    To nie jest kruche ciasto
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 11-09-2012 Gość
    Moja babcia piekła to ciasto odkąd pamiętam i nazywało się ono zwyczajnie "ciastem z wiśniami" ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-09-2012 Gość
    Nie rozumiem co luksusowego jest w cieście z jajek, cukru i mleka. To chyba zwyczajne ciasto?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-09-2012 Bianco
    nie wiem skąd pomysł aby na stronie, która z zasady ma prezentować rzeczy "luksusowe" podaje przepis na najbardziej podstawowe ciato... Ja robie je latem jak mam dużo owoców w domu z którymi trzeba coś szybko zrobić.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-09-2012 Gość
    Najzwyklejsze ciasto jogurtowe ( zamiast jogurtu jest mleko ) z owocami, a historia tak dorobiona jakby nie wiadomo co to było.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 12-09-2012 gosc1
    ciekawe co kolo tego wykwitnego francuskiego dania robi dzbanek z angielska herbata :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 13-09-2012 maxx
    gość (Wt., 11-09-2012) napisał:

    jak by nie patrzeć kruche ciasto ze śliwkami :) Nie sądziłam, że moja babcia robi tak wytworny deser odkąd pamiętam :)



    Kruche ciasto??? z mlekiem??? pomyśl zanim otworzysz paszczę, albo zasiądziesz do klawiatury gimbusie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 14-09-2012 Gość
    ja robię ze śmietanką 30% i to nie jest kruche ciasto a raczej takie budyniowo-zakalcowe. I to raczej deser niż ciasto, ale fakt przepyszne, szczególnie z brzoskwiniami
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 15-09-2012 Gość
    Luksusowa jest nazwa i to ,że się robi je samemu -a nie babcia ,mama ,ciocia ,albo cukiernia :) i to wtedy jest lux !!!
    Odpowiedz Zgłoś