Luksusowe desery: ciasto marchewkowe

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Środa, 23-01-2013

Ciasto bazie marchewki jest jednym z popularniejszych deserów w Wielkiej Brytanii i USA. Jest proste do zrobienia, ponieważ nie wymaga wielu składników (marchewki, mąka, jaja, cukier, proszek do pieczenia, tłuszcz) i prawie zawsze się udaje. Najczęściej podaje się je z bitą śmietaną, lukrem albo masą z serka mascarpone oraz marcepanem (Zobacz też: luksusowe desery: marcepan) czy bakaliami.

Pochodzi prawdopodobnie ze Szwecji, ale prawdziwą furorę zrobiło w krajach anglosaskich. Jego starszym kuzynem jest pudding (zobacz: luksusowe desery:pudding) marchewkowy.

Marchewki natomiast jako składnika do wyrobu słodkości używano już od czasów średniowiecznych. Dlaczego? Otóż środki słodzące były trudne do dostania i do tego bardzo drogie. Ludzie zastępowali je zatem tym, co mieli pod ręką. Marchewka bardzo dobrze się do tego nadawała, ponieważ zawiera dużo cukru.

W Wielkiej Brytanii ciasto zaczęto sprzedawać masowo podczas II wojny światowej, a w Stanach Zjednoczonych na dobre zagościło w barach i restauracjach w latach 60. (modę na ciasto z marchewek przywieźli emigranci)

EM

Luksusowe desery: ciasto marchewkowe

Popularne desery. Ciasto marchewkowe znane jest od XIX wieku

  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Luksusowe desery: ciasto marchewkowe
  • Śr., 23-01-2013 gogorek
    Tylko najpierw trzeba zetrzeć tą marchewkę:(
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 23-01-2013 mona
    nauczyłam si piec to ciasto jakiś czas temu , naprawde dobre , wilgotne .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 23-01-2013 mimi
    mam zapas marchwi a warzywa pomaranczowe to zdrowie zaraz się wezmę do wypieku.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 24-01-2013 Gość
    W Sopocie w knajpce na molo maja super tort marchewkowy z orzechami włoskimi i mascarpone.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 25-01-2013 krysia
    U nas dzisiaj tak zimno , upiekę na rozgrzewkę.
    Odpowiedz Zgłoś