Luksusowe desery: Cannoli

2 Komentarze
7 Zdjęć
Poniedziałek, 15-07-2013

Miłośnicy włoskiej kuchni zapewne dobrze znają smak małych, chrupiących rurek cannoli, bez których trudno wyobrazić sobie popijanie popołudniowej kawy.

Ten pyszny deser wywodzi się z Sycylii a dokładnie z Palermo, gdzie podczas karnawału był przygotowywany jako jeden z najważniejszych przysmaków. Tajemnica deseru tkwi w chrupiącej skórce, wytwarzanej podczas smażenia na oleju oraz nadzieniu na bazie aksamitnego i słodkiego sera ricotta. Oczywiście można spotkać wiele różnych smaków cannoli począwszy od tych z dodatkiem skórki z pomarańczy, z kandyzowaną wiśnią a nawet z czekoladowym kremem. Po prostu palce lizać!

Przepis TU

MB

Luksusowe desery: Cannoli

Luksusowe desery. Cannoli

  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Luksusowe desery: Cannoli
  • Wt., 16-07-2013 Gość
    ale luksus,sprzedaja to w budkach na ulicach kazdego miasta we Wloszech..lux jak nic.a ricotta nie jest slodkim serem sama w sobie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 16-07-2013 Gość
    Jadlam na Sycyli pyszne i oczywiscie ze mozna kupic je byle gdzie ale napewno nie smakuja tak jak w 5 gwiazdkowej restauracji;)
    Odpowiedz Zgłoś