Luksusowe desery: canelé de Bordeaux

1 Komentarz
12 Zdjęć
Środa, 20-03-2013

Te liczące sobie co najmniej 300 lat wypieki pochodzą z Bordeaux. Zastrzeżona przez cukierników z tego miasta nazwa to canelé de Bordeaux – mogą jej używać tylko miejscowi mistrzowie. Ciastka te popularne są jednak w całej Francji, a także na świecie, wszędzie tam, gdzie kultywowane są francuskie tradycje cukiernicze, i takie wypieki noszą nazwę cannelé bordelais, choć często można się także spotkać ze skrótem canele.

Ciastka te mają charakterystyczny smak i wygląd, bardzo wysoko ceniony, dlatego najlepsze francuskie cukiernie zawsze mają je w ofercie. Do pieczenia ich wymagana jest specjalna forma, tradycyjnie miedziana, choć ze względu na wysoką cenę, dziś często zastępowana silikonową.

Canele piecze się z mąki, żółtek, tłustego mleka i cukru pudru, a wyborny smak zawdzięczają dodatkowi ciemnego rumu i wanilii. Kombinacja składników oraz pieczenie w wysokiej temperaturze to tajemnica sukcesu tego smakołyku: skarmelizowana, ciemnobrązowa powierzchnia kryje jasne, miękkie i pachnące wnętrze.

MM

Luksusowe desery: canelé de Bordeaux

Luksusowe desery: canelé de Bordeaux

  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux
  • Luksusowe desery: canelé de Bordeaux