Luksusowe desery: brownie

3 Komentarze
8 Zdjęć
Czwartek, 17-01-2013

Ma gęstą, gliniastą konsystencję, jest proste w przygotowaniu a jego głównym składnikiem jest czekolada (przewodnik konesera: czekolada). Podawane jest na ciepło i zimno, z dodatkiem orzechów, bitej śmietany albo polewy. Brownie to jedno z najczęściej robionych domowych ciast w USA. Zazwyczaj ciasto w formie pokrojonych prostokątów albo kwadratów podaje się z kawą lub mlekiem.

Różne jego wariacje znane są już od XIX wieku, ale szczyt popularności w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie przeżywało w wieku XX. Pierwsze przepisy były publikowane w gazetach w latach 1904-1906. Za autorkę brownie uważania się Mildred Schrumpf, nauczycielkę z Maine, która podczas zajęć z uczniami zapomniała dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Nie chciała przyznać się przed klasą do błędu i swój błąd obróciła w świadomy zabieg. Tak właśnie powstało brownie.

EM

Luksusowe desery: brownie

Brownie. Powstało przez pomyłkę pewnej nauczycielki

  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Luksusowe desery: brownie
  • Czw., 17-01-2013 disco
    Lubie do Was zagladac i dobrze dzisiaj trafiłam.W ramach zagospodarownia wieczoru karnawałego bedzie brownie z orzechami.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 17-01-2013 lil
    Brownie robiłam kilka razy ale nigdy nie wychodziło mi takie dobre jak z przepisu mojego znajomego z usa. Przepis niby bardzo podobny, lecz ciasto zdecydowanie inne. Polecam zrobienie brownie (ktoś może powiedzieć, że to profanacja) z czekolady milki łaciatej :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 18-01-2013 antylopka
    ...uważania się Mildred Schrumpf...
    ;)
    Odpowiedz Zgłoś